Pavle Beljanski, Muzički intermeco, Kolekcija gramofonskih ploča Pavla Beljanskog
Foto: Promo

Izložba "Muzički intermeco – Kolekcija gramofonskih ploča Pavla Beljanskog", čija je autorka Jasmina Jakšić Subić, viši kustos u Spomen-zbirci Pavla Beljanskog, biće otvorena 22. juna u 19 sati u Galeriji SANU, saopštila je Srpska akademija nauka i umetnosti.

Nova postavka je zapravo dopunjena varijanta izložbe koja je jesenas premijerno bila prikazana u Novom Sadu, a u Galeriji SANU se priređuje u godini kada Spomen-zbirka Pavla Beljanskog obeležava šest decenija od otvaranja za javnost.

Kolekcija velikog diplomate i strastvenog ljubitelja likovne umetnosti o ukusu i posvećenosti muzici Pavla Beljanskog, kao i o kretanjima u muzičkoj industriji u periodu između dva svetska rata. Kolekcija gramofonskih ploča Pavla Beljanskog obuhvata više od devedeset snimaka za slušanje na brzinama od 78 i 80 obrtaja u minuti reprezentativnih izdanja klasične muzike na pločama čuvenih svetskih kompanija „Columbia Records“, „His Master’s Voice“, „Pathé“ i „Polydor“.

Sačuvana su različita dela slavnih kompozitora iz doba baroka, bečke klasike, romantizma i s početka 20. veka, ali i velikana iz ranijeg stoleća. Tako se u njegovoj kolekciji nalaze kompozicije Baha, Hendla, Hajdna, Mocarta, Betovena, Šopena, Šuberta, Lista, Vagnera, Smetane, Debisija… Mnoge od ploča Beljanskog beleže snimke izvođenja kompozicija legendarnih autora uživo.

Pavle Beljanski (1892–1965) zadužio je srpski narod ne smao svojom profesijom, već i zahvaljujući posebnoj ljubavi prema sakupljanju umetničkih dela i istančanom ukusu s kojim ih je birao. Svetu umetnosti, muzejima, obilasku starina, antikvarnica i galerija, ateljea i mesta gde su umetnici izlagali, poklanjao je posebnu pažnju, možda čak i veću nego diplomatiji.

Između dva svetska rata (1919–1941) Beljanski tokom diplomatske karijere boravi u evropskim centrima (Stokholm, Varšava, Berlin, Beč, Pariz, Rim) i u Beogradu, a uz neprekidno napredovanje u službi, postepeno formira kolekciju savremene jugoslovenske umetnosti, a 1957. rešio je da pokloni svoju impresivnu zbirku narodu. Ugovor o poklonu s rukovodstvom AP Vojvodine dovodi do otvaranja Spomen-zbirke Pavla Beljanskog 1961. godine u Novom Sadu.

Kao pasionirani kolekcionar dela likovne umetnosti Pavle Beljanski sakupljao je i ploče najuvaženijih umetnika i orkestara svetskih metropola vremena u kojem je živeo. Kolekciju od oko 90 ploča Beljanski je svojeručno katalogizirao, a u svom stanu u Beogradu organizovao je druženja čiji je neizostavni element bilo slušanje muzike, dok je tokom Drugog svetskog rata bio zadužen i za osmišljavanje muzičkog programa prilikom okupljanja kod vajara Sretena Stojanovića

 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar