Sa najavne konferencije "Pozorišnog proleća" za 2020. godinu. Zoran Karajić drugi sleva. Foto: Promo

Pokušavam sve da se održi šesto izdanje festivala “Pozorišno proleće“, i konceptom i kvalitetom, i selekcijom i načinom ocenjivanja, kaže za Nova.rs Zoran Karajić, osnivač i selektor ovog takmičarskog festivala najboljih, novih predstava institucionalnih pozorišta Srbije.

Osnovan je 2016. i u jednom trenutku je bio proglašen za najbolji u zemlji. Do prošle godine, kada je zbog pandemije koronavirusa pomeren za jesen, uvek se održavao u aprilu.

– I sada ćemo morati tako, otkazan je nažalost iz više razloga. Prvi je pandemija, drugi je naša neispravna scena, čekamo popravku cugova koji nose scenografiju. Naš plan je da bude u oktobru, ali još nemamo tačne datume, jer su i neki drugi festivali odloženi pa ćemo gledati da se ne poklopimo. Čekamo sastanak zajednice, to će biti dogovor direktora festivala oko termina, i nadamo se, hoćemo i moramo da održimo „Pozorišno proleće“ – kaže za naš portal Vladimir Vasilić, direktor festivala i v.d. Šabačkog pozorišta.

Vladimir Vasilic
Vladimir Vasilić Foto:Šabačko pozorište

Dodaje da se selekcija još ne zna, jer predstave koje su selektovane za prošlu godinu nisu sve odigrane.

– Postoji ideja da se sada igraju neke od tih koje tada nisu uspele da budu prikazane i da dodamo još neke nove, ali još je rano da pričam o tome. To je tema za Umetnički savet sa kojim sam u komunikaciji – kaže Vasilić.

Predsednik Umetničkog saveta ovog festivala je dramski pisac Dušan Кovačević, direktor Zvezdara teatra.

– Dobio sam obaveštenje da se odlaže “Pozorišno proleće“ – kaže Kovačević za Nova.rs i dodaje:

Duško Kovačević. Foto: Nova S

– Od kada je počela korona nisam bio u toku šta se događa. Znam da se radi rekonstrukcija cugova, jer je to pozorište koje je dva, tri puta renovirano ali nikad kompletno, do kraja. Tako da uz sve to, dešavale su se i epidemiološke mere, pa je pomerano dva puta vreme izvođenja sa nadom da će biti bolji dani. Selekcija je prepolovljena, bar koliko sam bio obavešten, jer je nemoguće u ovim uslovima da se sedam ansambala smesti, da drže distancu i da igraju. To je veliki rizik, mi smo u Zvezdari svaku drugu predstavu prinuđeni da odložimo, tako da razumem razloge za pomeranje festivala.

Zoran Karajić, glumac i dugogodišnji upravnik Šabačkog pozorišta koji je sada u penziji, kako kaže, sve radi da spasi festival.

– Još sam sticajem okolnosti selektor “Pozorišnog proleća” festivala, o svom trošku putujem i gledam predstave gde god me pozovu. Čini mi se da nešto zapinje i to je jedini razlog zbog kojeg razgovaram sa direktorom pozorišta i borim se da se održi festival. Ali nije samo štos u tome da se održi, mora da bude dobar, pravi. Borim se za kvalitet, broj sredstava.

Pozorišno proleće. Foto:Promo

Naglašava, sada je najvažnije uraditi selekciju koja zavisi i od odobrenih finansijskih sredstava.

– Biće od pet do sedam predstava, u junu će konačna selekcija biti urađena. Mislim da organizatori žele da smanje taj broj. Važno je da održimmo festival i njegov nivo jer je on jedan od zaštitnih znakova Šapca – zaključio je selektor festivala.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar