Kadar iz filma "Potreba za mržnjom"; Foto: Promo

Dokumentarni film reditelja Filipa Čolovića "Potreba za mržnjom", o ubistvu njegovog brata, biće prikazan 9. juna u 20 sati u Dvorani kulturnog centra u Beogradu.

Nakon projekcije organizovan je razgovor sa autorom filma koji će voditi Tihomir Stanić.

Reditelj i scenarista Filip Čolović snimao je ovaj film pet godina, nakon tragičnog ubistva brata, tridesetogodišnjeg mladića Fedora Frimermana, koje je potreslo čitavu našu zemlju.

Fedor je svirepo ubijen 2013. godine tako što ga je obezbeđenje beogradskog splava “Sound” tuklo do smrti, jer je pokušao da odbrani druga naočigled posetilaca.

Film, koji je proglašen za najbolji na 68. Martovskom festivalu, kroz intimnu ispovest reditelja istražuje korene bezrazložnog nasilja i mržnje u našem društvu, navodi se u saopštenju producentske kuće „Fame Solutions“.

Osim svirepog ubistva Fedora Frimermana, u filmu su obrađeni i tragični slučajevi od 2000. do 2015. godine, počev od prebijanja glumca Dragana Maksimovića nasmrt, ubistva Slobodana Vukića, Brisa Tatona, kao i vršnjačko nasilje i tragedija mladog Alekse Jankovića iz Niša, ali i slučaj keruše Mile kojoj su odsečene sve šape.

Kroz ove i druge slučajeve reditelj istražuje kako se stvara i širi mržnja, i kako smo kao društvo lako pristali na nasilje koja nas okružuje.

Muziku za film radio je Srđan Marković, montažer je Bojan FIlipović, a direktor fotografije Gojko Despotović. Film je podržan od strane Filmskog centra Srbije.

 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare