Predstava"Deca" Foto: Promo/ GDK Gavella

U zagrebačkom Gradskom dramskom kazalištu "Gavella" u februaru će premijerno biti izvedena predstava "Deca" po romanu proslavljene srpske dramaturškinje Milene Marković, najavili su iz ovog teatra.

U saradnji sa kompanijom De facto, GDK „Gavella“ prvi put u Hrvatskoj u režiji Saše Božića postavlja poetski roman „Deca“ proslavljene srpske dramatičarke Milene Marković.

Predstava“Deca“ Foto: Promo/ GDK Gavella

„Deca“ su žanrovski hibrid poeme i romana u stihovima, a uključuju 163 stranice furiozno ispisanog teksta bez ijednoga interpunkcijskoga znaka, osim finalne – tačke. Tekst je primarno dramski utemeljen, te se može čitati kao svojevrsni dramski monolog čiji osnovni glas pripada Mileni Marković, spisateljici, majci deteta s teškoćama u razvoju i posebnom karakteru koji pripoveda priču svog života – od detinjstva do zrelog ženskog, majčinskog doba.

Dramaturgiju potpisuje Dimitrije Kokanov, muziku Nikola Krgović, kostimografiju Marita Ćopo, dizajn svetla Zdravko Stolnik, autor videa je Josip Visković, a inspicijent Snježana Majdak.

U dramaturškoj obradi Dimitrija Kokanova „Deca“ postaju iskaz o autentičnoj snazi umetnosti, identitetu žene koji se opire bilo kojoj vrsti društvenog ukalupljivanja te svetu koji nudi obećanje utopije večite mladosti odzvanjajući sumornim-ekstatičnim zvukovima noćnih klubova. Prepoznatljiv rediteljski rukopis Saše Božića „Decu“ gradi kao pejzaž subverzivne igre identiteta, vaspitanja, majčinstva i sećanja u osluškivanju trošenja vremena. Prostorom igre dominiraju deca, koja se u njoj pojavljuju u metaforičkom obliku – kao maleni ljudi, nezaštićeni i ugroženi, te kao odrasli, koji se nisu snašli i zapravo su još ranjena deca koja se prave velika.

Predstava“Deca“ Foto: Promo/ GDK Gavella

Glavni adut predstave su moćne glumice i plesačice: Nataša Dangubić, Jelena Miholjević, Barbara Nola, Ivana Roščić i Viktoria Bubalo, koje otelovljuju pluralitet iskustva ženskosti danas u polifonom jeziku između reprezentacijskog teatra, performansa i post-rock koncerta.

Poema/roman „Deca“ Milene Marković dobitnik je 68. NIN-ove nagrade za najbolji roman na srpskom jeziku 2022. godine, a poslednjih godinu dana postao je prava regionalna književna senzacija.

U formi opere koju je komponovala i režirala Irena Popović Dragović po libretu Dimitrija Kokanova, „Deca“ su praizvedbu imala u Narodnom pozorištu u Beogradu 8. oktobra 2022. godine.

Zagrebačka premijera je zakazana za 2. februar na novoj sceni „Mala Gavella“. Reprize su 3, 5. i 19. februara.

Bonus video: 36. Gavelline večeri – Aplauz za predstavu Otac Ateljea 212

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar