Foto: Promo

Toliko se serija snima poslednjih godina da neke od njih neminovno moraju da budu loše. Na žalost, među njima su i neke od kojih se dosta očekivalo.

Od besmislenih rimejkova, do možda najgore TV serije u istoriji, bilo je mnogo televizijskih razočarenja u 2023. Evo najvećih promašaja po izboru ekipe kritičara “Gardijana”.

“The Idol” (HBO)

Gde uopšte početi? Gledanje serije „The Idol“ bilo je kao kada ne možete da odvojite pogled od truleži na putu.Autor Sem Levinson, (takođe odgovoran za „Euforiju“), ponosno je opisao seriju kao „najprljaviju ljubavnu priču u Holivudu“ i uživao je praveći ono što je smatrao najkontroverznijom televizijskom serijom ikada. Međutim, na kraju je napravio ono što je široko nazvano najgorom TV serijom u istoriji. „Idol“ prati pop zvezdu Džoslin (Lili-Rouz Dep) koja upoznaje gurua Tedrosa u svojoj potrazi da postane „najseksipilnija pop zvezda u Americi“. Obe role bile su neugodno loše. Besramne scene seksa između njih – kojih je bilo mnogo – bile su toliko loše da niste znali da li da se smejete ili povraćate nakon toga, i mnogi su smatrali da je „The Idol“ zapravo pornić, ali za mučenje. Da li je priča imala poruku? Gotovo nikakvu. Ali priznajmo, pružila je odlične teme za razgovor na pauzi za kafu.

“The Reckoning” (BBC One/iPlayer)

Nema krivice koja bi se mogla pripisati Stivu Kuganu, koji je oživeo Džimija Savila izuzetno jezivom i briljantnom rolom. Ali, za razliku od sjajne serije „Duga senka“, koja je unela potpuno nov ugao u priče oko ubistava Pitera Satklifa, ovaj delić mračnog života 20. veka nije zaista delovao kao da je trebalo da postoji. S obzirom na odgovornost “BiBiSi-ja” kako za Savilove zločine, tako i za prikrivanje istih, ovaj dramski prikaz je trebalo da ide dublje. Umesto toga, delovalo je kao da je utonuo u horor kada je zapravo bilo potrebno potpuno iskopavanje uzroka i posledica.

“The Full Monty” (Disney+)

U ovoj seriji – nastavku filma „The Full Monty“ nije bila prikazana nijedna gola zadnjica. To samo po sebi je bilo dovoljno da se uljudno „Dizniju“ poruči da „isprati“ šou iz svog menija. Ali stvari su postajale još gore. Originalni članovi glumačke postave iz filma iz 1997. godine vratili su se, uključujući Roberta Karlajla i Marka Edija, i bilo je hvale vrednih pokušaja istraživanja aktuelnih društvenih problema na ekranu. Ipak, kičast, doslovan scenario pretvorio je seriju u potpuni promašaj koji izaziva nelagodu.

“Robbie Williams” (Netflix)

U ovom serijalu bivša zvezda Take That, valja se po krevetu u gaćama gledajući u laptop, i pitamo se da li smo slučajno naišli na nešto previše lično za emitovanje. Ali ne, zapravo, ova serija bila je dobar primer zabrinjavajućeg trenda u pravljenju dokumentaraca – poznate ličnosti koje sve žele da kažu, ali ne žele previše da otkriju. Nije posebno laskavo, ali istovremeno ne otkriva ništa posebno značajno. Slične kritike mogu se uputiti i seriji ovogodišnjeg istraživanja života i vremena još jedne ikone iz devedesetih, Dejvida Bekama – ali razlika je u tome što Bekam nikada nije izgubio osnovnu radost koju je crpeo iz svoje osnovne funkcije, a to je igranje fudbala. Slučaj Vilijamsa je drugačiji, on gleda u prošlost s osećanjem besa.

“Fatal Attraction” (Paramount+)

Džošua Džekson i Lizi Kaplan u vrelom, modernom rimejku erotskog trilera iz osamdesetih, „Fatalna privlačnost“? Ovo je trebalo da bude pravo zadovoljstvo. Ali, kakav očajan neuspeh! Esencijalno, to je ista priča: porodični čovek i vrsni advokat Dan ima aferu sa koleginicom Aleks, koja postaje opsednuta i na kraju završava mrtva. Takozvani „feministički preokret“ bio je taj što je Aleks dobila predvidljivu prošlost (traumatično detinjstvo, naravno). Ali nije izmenio podmetnut doživljaj nje kao „lude devojke“. Kakav je uopšte bio cilj?

Bonus video: Top 5 – Najpoznatije serije Jugoslavije koje smo obožavali da gledamo

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare