Foto: Promo/Official Trailer , Supplied by LMK / Landmark / Profimedia, Skydance Productions - Album / Album / Profimedia, Jagged Edge Productions / BACKGRID / Backgrid UK / Profimedia

Vini Pu ubica, romantična komedija na steroidima, Ves Andersonovo "jedno-te-isto", neharizmatični Fleš i besmisleni novi film Džulije Roberts i Baraka Obame, definitivno su obeležili proteklu godinu, ali kao najlošija ostvarenja koja su nam potrošila vreme.

Skloni smo da mislimo da najbolji filmovi godine izražavaju nešto o duhu svog vremena. Ali, šta je sa najgorim filmovima? Često se smatra da su samo loši. Ipak, istina je da loši filmovi, u svojoj nekvalitetnosti, imaju način da kanališu ono što se dešava oko njih.

Lista „Varajetija“ najgorih filmova ove godine uključuje ostvarenje o superherojima koje kristališe zašto je superherojska manija možda na kraju; horor film koji ukazuje na svetogrdnu budućnost našeg koliko-nisko-može-ići kultura, zatim ne jedan, već dva trilera koji ovaploćuju novu estetiku sveta striminga; i film Vesa Andersona koji se pita: „Da li je 25 godina jednog te istog postalo previše?“ Loši filmovi, po definiciji, nisu zabavni, ali nadamo se da ćete se zabaviti čitajući zašto su glavni filmski kritičari „Varajetija“ bili primorani da ih pogledaju.

„Ghosted“

Svaka era ima svoj najdegradiraniji filmski žanr. U 80-im godinama, to je bio bila dečja komedija u svemiru. Najgori žanr koji sada ide, a koji je omogućilo doba strimovanja, je romantična špijunska akciona komedija snimljena sa prevelikim budžetom. „Ghosted“, sa Anom de Armas u glavnoj ulozi CIA agenta i Krisom Evansom kao finim farmerom koji je uhodi do Londona, predstavlja iscrpljujuću, lažnu zabavu na prekomernoj količini steroida.

„Asteroid City“

U indi kič estetici Ves Anderson utrostručuje svoj fetišistički, ali ugnjetavajući način projektovanja priče. Čak i njegovi najvatreniji fanovi trostruko se smanjuju kao i njihova privrženost ideji da on na neki način izražava veliku humanost. Ovo je, stalno smo slušali, zapravo arija „tuge“, iako je jedina tuga koju sam osećao bila to što sam bio zarobljen u stilizovanoj panorami u bioskopu.

„Your Place or Mine“

„Kad je Hari sreo Sali“ na Netfliksu. U strašnoj romantičnoj komediji rediteljke Alin Broš Mekene, Ešton Kučer i Riz Viterspun igraju platonske najbolje prijatelje – on je njujorška poslovna ajkula, ona je samohrana majka iz Los Anđelesa – koji menjaju stanove na nedelju dana. On postaje surogat tata njenoj introvertnoj 13-godišnjakinji, a ona saznaje sve njegove tajne, poput činjenice da je napisao roman. (Nakon što ga je pročitala, ona stavlja ruku na srce i scenski šapuće „Vau!“) To je kao da je nekoliko loših filmova spojeno u jedan, sa romantičnim vrhuncem (na aerodromu!) U “Your Place or Mine” ceo svet je rom-kom, a mi se samo zgražavamo prolazeći kroz njega.

“Magic Mike’s Last Dance”

“Magic Mike“ je počeo kao striper koji pleše za novac i isto tako očajnički želi da dosegne svoju ulogu u svetu. U „Magic Mike XXL“, on je otišao na putovanje koje se pretvorilo u gomilu gluposti, a u „Magic Mike’s Last Dance“, poslednjem i najbesmislenijem ulasku u mušku burlesku Stivena Soderberga, on je putpuni mekušac koji svoje striper poteze koristi da zavede usamljenu bogatu ženu (Selma Hajek). Potom bizarno kreira predstavu punu stripera kako bi spasio staro londonsko pozorište. Ništa od Majkove magičnosti ovde nema.

„Heart of Stone“

Akcioni triler sa Gal Gadot bio je hit na Netfliksu kada je izašao. Samo nedelju dana nakon početka prikazivanja popeo se na prvo mesto po gledanosti sa više od 30 miliona sati gledanja. Međutim, kritika ga je dočekala na nož. Komentari su bili da Netfliks pokušava da poruči publici: „Vidite, nikada ne morate da idete u bioskop! Zabavljaćemo vas do smrti kod kuće!“ Brojni kritičari film upoređuju sa špijunskim filmovima Toma Kruza i nazivaju ga „Nemogućom misijom jadnice“ i „Pljačkom Specijalnih izveštaja“. Film je režirao Tom Harper, koji je radio na seriji „Peaky Blinders“, a Gadot igra hakerku Rejčel Stoun koja radi za Tajnu obaveštajnu službu (MI6), koja ne zna da je ona, u stvari, špijunka tajne organizacije Charter. Oni su u trejleru opisani kao „najsposobniji agenti, bez političkih sklonosti i nacionalne pripadnosti, koji zajedno rade na održavanju mira u turbulentnom svetu“.

„Nezanimljiva radnja, dosadna gluma i prekomerna upotreba specijalnih efekata“ krititikovani su u prvim recenzijama. Kritičari su se obrušili na tanak scenario i produkciju, ali su ipak priznali da Gadot pleni poglede čak i kada se drži preuštogljeno za šaljiv dijalog ili ima isti izraz lica bilo da se nalazi usred tuče ili vodi normalan razgovor s drugim likovima. Da li će ovi filmovi ikada nestati ili će samo nastaviti da se množe?

„Winnie the Pooh: Blood and Honey“

Ovaj šaljivi „horor“ film vraća publiku u Stoletnu šumu gde Vini i Prasac imaju kolibu punu mrtvih mladih žena. Da li treba da vidimo omiljene drugare kao ubice ili grozne glumce s lošim maskama, ne znamo, ali bili kako bilo, ovo se može opisati kao lako i lukavo zarađivanje novca jer je iskorišćeno poznato ime voljenog crtanog filma u momentu kada je postao javno vlasništvo 95 godina od izlaska. Zaštita Mikija Mausa, Duška Dugouška i Supermena ističe 2024. godine, tako da možemo da očekujemo još gore zloupotrebe omiljenih likova.

„The Flash“

Mlađi od ostalih članova DC sveta, Fleš može biti zabavan lik, koji kruži oko svojih kolega iz Lige pravde. Međutim, kao središte sopstvenog filma, lik se pokazuje uglavnom samo iscrpljujućim, posebno kada ubacite OCD uređaj koji juri nazad da bi promenio prošlost. Ezra Miler je spalio svoju harizmu u zamornom, beskonačnom zapletu i užasnim vizuelnim efektima, zarobljavajući nezreli lik u prostorno-vremenski mehur tako da DC može da se uključi u već zastarelo ludilo za multiuniverzumom. Doduše, „Marvels“ i „Ant-Man 3“ nisu prošli mnogo bolje, ali u teškoj godini za filmove o superherojima „The Flash“ dobija prednost!

„Leave The World Behind“

Besni korisnici Netfliksa proglasili su najnoviji film tog striming giganta besmislenim uprkos relativno dobrim ocenama od 75% na Rotten Tomatoes-u. Film „Leave The World Behind“ je baziran na istoimenom romanu Rumana Alama iz 2020. godine. Kako se ljudi ponašaju u krizi apokaliptičnih razmera, tema je ovog ostvarenja čiji je jedan od producenata bivši američki predsednik Barak Obama, koji je svojim konkretnim savetima o ponašanju u kriznim sitaucijama, pomogao u pisanju scenarija.

Džulija Roberts i Itan Houk glume Njujorčane srednje klase koji sa svoje dvoje dece iznajmljuju luksuzni kuću za odmor na Long Ajlendu gde žele da provedu vikend. Njihov idiličan odmor se prekida kada se pred njihovim vratima pojavljuju vlasnici kuće, tražeći da ih puste, jer se sprema apokaliptično nevreme…

Iako su mnogi jedva čekali izlazak ovog filma, sada na društvenoj mreži X ne kriju svoje razočarenje: „Ovo je potpuni gubitak vremena“, „Nije me briga koliko je knjiga dobra, ali film je potpuna katastrofa“, „Učinite sebi uslugu i nemojte ni počinjati da gledate ‘Leave The World Behind’. Definitivno je jedan od najgorih filmova koje sam ikad pogledao“, „Pažnja: Ne gledajte ‘Leave The World Behind’. Ovo je daleko najbesmisleniji film koji sam ikad pogledao u svom životu i zapravo sam uznemiren što nikad neću dobiti ta dva i po sata nazad“, neki su od komentara nezadovljnih gledalaca.

Bonus video: Barbi vs Openhajmer

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar