Foto: Siniša Luković/Vijesti.me

Nakon pauze od čak 27 godina od poslednje inscenacije nekog njegovog dela na scenama pozorišta u Crnoj Gori, najveći ex –YU komediograf i satiričar Branislav Nušić, vraća se na crnogorsku scenu, premijerom nove verzije njegovog kultnog dela „Pokojnik“, u koprodukciji Crnogorskog narodnog pozorišta iz Podgorice i Centra za kulturu Tivat.

Predstava koju je po adaptiranom Nušićevom tekstu režirao Egon Savin, biće premijerno izvedena u subotu, 30. jula, sa početkom u 21.30 sati, u velikoj dvorani Centra za kulturu u Tivtu, pišu podgoričke „Vijesti“.

Pokojnik Foto: Siniša Luković/Vijesti.me

U ovom komadu igraju Marko Baćović, Bojan Dimitrijević, Branka Otašević, Goran Vujović, Aleksandar Radulović, Lazar Dragojević, Slavko Kalezić, Slobodan Marunović, Stevan Vuković, Dejan Ivanić, Stevan radusinović, Radmila Božović, Jadranka Mamić, Dragan Račić i Slobodan Vujadinović. Scenografiju je uradila Vesna Popović, kostime Jelena Stokuća, a izbor muzike je napravio reditelj Egon Savin.

Savin je vreme i mjesto dešavanja predstave izmestio u Podgoricu tridesetih godina 20. veka i prilagodio je crnogorskom mentalitetu i društvenim okolnostima, ali ni jednog trenutka ne gubeći na aktuelnosti i svevremenosti tema kojima se Nušićev originalni tekst bavi – istine i (ne)morala.

„Nušić je uspeo u “Pokojniku” da napravi takve psihološke situacije u kojima maska mora da padne i da se pokaže pravo lice pojedinca, ali ne samo pojedinca, nego i društva. To je veliki domet Nušića. Kod njega je komedija sredstvo, a ne cilj – sredstvo da izoštrimo svoj satrirički, kritički pogled na društvo“, kazao je Savin na konferenciuji za štampu pred premijeru njegove nove verzije “Pokojnika”.

Bonus video: Aplauz za predstavu Petrijin venac na 24. Teatar festu „Petar Kočić“u Banja Luci

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar