Foto: Miloš Lužanin, Vesna Lalić/Nova.rs

Posle Dejana Mijača će ostati ogromna praznina ne samo u pozorištu, nego u kulturi uopšte. Jer, on je ličnost univerzalnih vrednosti, kvaliteta i to se očitovalo, jasno i pregledno u njegovim predstavama, priča za Nova.rs pozorišni reditelj Egon Savin.

Slavni pozorišni reditelj i profesor, akademik Dejan Mijač preminuo je juče u Beogradu u 87. godini.

– On je bio najznačajnija figura u mom umetničkom sazrevanju. Bio je moj profesor, učio sam od njega abedecu pozorišta. Posle smo dugo bili saradnici na Fakultetu dramskih umetnosti i izveli zajedno mnoge generacije mladih reditelja. Najzad, i kolege, radili smo u istim pozorištima, i imao sam priliku i privilegiju da se družim sa njim i da od njega mnogo učim – priča Savin, i ističe da je Mijač na scenu doveo generacije i generacije nekih od najznačajnijih glumaca.

Dejan Mijač je umeo, dodaje, da oseti literaturu i da afirmiše neke zaboravljene pisce.

– On je od Sterije, tvorca srpskog teatra, načinio savremenika. Njegovo delo je doveo na scenu kao živo i uzbudljivo pozorište. Mijačeve predstave su bile najblistaviji trenuci Jugoslovenskog dramskog pozorišta. Bio je uzoran reditelj, jedan topao čovek, otvoren, radoznao, posedovao je naročitu mudrost, i posle njega će stvarno ostati velika, velika praznina. Svima nama je bio veoma značajan čovek,  jer sa toliko brige i sa toliko mnogo ljubavi je živeo za pozorište da je to nešto zaista jedinstveno. Bio je slika i prilika generacije koje, nažalost, sada više nema u našem teatru – rekao je Egon Savin.

Bonus video: Dejan Mijač

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar