Zoran Simjanović, Peca Popović
Foto: Nova.rs

Priča o beogradskoj popularnoj muzici je nezamisliva bez Zorana Simjanovića, kaže za Nova.rs Petar Peca Popović, muzički novinar i publicista, na vest o smrti kompozitora i profesora.

Zoran Simjanović bio je, kako podseća Peca Popović, originalni učesnik u osnivanju „Silueta“, druge beogradske grupe po nastanku:

– Ali, bio je i već vođa „Elipsi“ i učestvovao u pobedi na prvoj Gitarijadi u Beogradu 1966. godine, a kasnije je bio autor nebrojenih kompozicija za film koje su obeležile stvaralaštvo pogotovo „praške rediteljske škole“ – ocenjuje muzički novinar i publicista.

Kompozitor i profesor na Fakultetu dramskih umetnosti bio je, kako naglašava Popović, jedan veliki autoritet u svome poslu, ali i dobitnik najvećih nagrada:

– Zoran Simjanović je čovek bez koga je svaka priča o beogradskoj popularnoj muzici nezamisliva. Bio je muzički školovan, ali se nije stideo da pripada onom žanru – rokenrolu, koji u početku nije imao ni ugled ni poštovanje. On je bio jedan  od ključnih učesnika tog velikog puta od nepoštovanja do ugleda. Odlaskom Zorana Simjanovića beogradska muzička scena više nikada ne može biti ista – zaključak je Pece Popovića.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare