Izložba Blagoveštenski sabor Foto:Muzej Vojvodine

Jedan od najvećih potresa na ovdašnjoj, uslovno rečeno, likovnoj sceni ali i na crnom tržištu umetnina desio se pre nepune tri godine kada je u centru Beograda sprečena preprodaja ukradene slike Vlaha Bukovca "Blagoveštenski sabor".

Naime, kada je Muzej Vojvodine devedesetih godina prošlog veka u svom depadansu u Čelarevu u stalnu postavku, pored stilskog nameštaja, uvrstio delo značajno za našu istoriju – „Blagoveštenski sabor“ Vlaha Bukovca lopovi su provalili u dvorac, koji je nekada pripadao porodici Dunđerski, i sa sobom odneli ne samo taj dragocen rad, već još tri slike. Ali, o krađi iz 1993. ovdašnja javnost je saznala tek tri decenije kasnije.

Tačnije, 28 godina nakon što je ukradena i to iz zajedničkog saopštenja Pokrajinskog sekretarijata za kulturu i Muzeja Vojvodine.

„Služba za borbu protiv organizovanog kriminala Ministarstva unutrašnjih poslova i švajcarska policija uspešno su sprečili prodaju slike „Blagoveštenski sabor“ u Sremskim Karlovcima 1861. čuvenog slikara Vlaha Bukovca“, saopštio je avgusta 2021. Pokrajinski sekretarijat za kulturu, javno informisanje i odnose sa verskim zajednicama.

Vredna slika je, navodno, trebalo da bude preprodata za 600.000 evra. Ali, sprečena je preprodaja u centru Beograda, kraj zgrade Politike, akcijom SBPOK-a i švajcarske policije.

„Pred nama je sudski postupak, nakon kojeg će se, verujemo, ovo značajno delo vratiti u Muzej Vojvodine, u čijem fundusu se od 1953. godine i nalazilo“, saopštili su tada Pokrajinski sekretarijat i Muzej Vojvodine.

Nedugo potom pred Specijalnim tužilaštvom počela je istraga protiv osumnjičenih za pokušaj preprodaje slike Vlaha Bukovca „Blagoveštenski sabor“ u Švajcarskoj za više od pola miliona evra. I kolekcionar Slobodan Gajin koji je pokušao, uz još trojicu uhapšenih D.M, N.D. i R.D kojima je određen pritvor, da je proda branio se pred sudom rečima da je slika „njegovo vlasništvo i da nije ni znao da je u pitanju ukradeno delo iz Muzeja Vojvodine“.

No, niko nije mogao leta 2021. da potvrdi da li je to originalno Bukovčevo delo. Verovali su u Muzeju Vojvodine da jeste, no još tada su napomenuli da, kad se delo, koje se vodilo kao nestalo gotovo tri decenije, a da to maltene niko nije znao, vrati u „svoj dom“ i izvrše „dodatne fizičko-hemijske analize“ znaće se da li je u pitanju original.

Ispostavilo se da jeste to dragulj iz Bukovčeve kičice i da ćemo je konačno i videti u Muzeju Vojvodine.

Foto:Muzej Vojvodine

– Kako bi se realizovala izložba o čuvenoj slici Vlaha Bukovca, čiji je povratak u Muzej Vojvodine izazvao veliku pažnju javnosti, u Pokrajinskom zavodu za zaštitu spomenika kulture sprovode se konzervatorsko-restauratorski radovi na ovom delu. Pomenutim radovima prethode rendgenska radiografija, specijalna fotografska snimanja i različite analize – kaže za Nova.rs Tijana Stanković-Pešterac, direktorka Muzeja Vojvodine.

Izložba Blagoveštenski sabor, Slika izlozena nakon povratka u Srbiju avgust 2022 Foto:Muzej Vojvodine

Ta specijalna fotografska snimanja, kako objašnjava za naš sajt direktorka ove muzejske institucije, podrazumevaju vidljivu reflektovanu fotografiju, infracrvenu i ultraljubičastu fluorescentnu fotografiju.

– Analize se izvode u Laboratoriji za ispitivanje materijala Tehnološkog fakulteta Univerziteta u Novom Sadu i odnose se na ispitivanje materijala slike – rendgensku fluorescentnu spektometriju (XRF), infracrvenu spektroskopiju, kao i elektronsku mikroskopiju. Sam proces konzervacije obuhvata preventivnu konsolidaciju slike, zaštitu japanskom hartijom, dubinsko i površinsko čišćenje platna, plombiranje oštećenja, završno lakiranje i napinjanje na ram.

Čuveni slikar Vlaho Bukovac, koji je rođen 1855. a preminuo 1922, ovo delo naslikao je 1901. godine po narudžbi Petra Nikolića, uglednog srpskog trgovca iz Zagreba, a na osnovu poznate litografije Jozefa A. Bauera (1820-1905). Ono predstavlja, po rečima direktorke, vizuelno svedočanstvo o jednom od ključnih istorijskih događaja vezanim za Srbe u Austrougarskoj monarhiji.

Autoportret iz 1883. godine Foto: Promo/SANU

– Slika Vlaha Bukovca „Blagoveštenski sabor“ u Sremskim Karlovcima 1861, ukradena je iz kompleksa Dvorca porodice Dunđerski u Čelarevu 1993. godine, depandansa Muzeja Vojvodine. Nakon gotovo tri decenije, zahvaljujući zajedničkom delovanju Službe za borbu protiv organizovanog kriminala MUP, Tužilaštva za organizovani kriminal, Javnog tužilaštva II kantona Cirih, Ministarstva kulture, Pokrajinske vlade, PU Novi Sad i Muzeja Vojvodine, slika je konačno vraćena Muzeju 16. avgusta 2022. godine. Sa 82 portreta učesnika Blagoveštenskog sabora svojom istorijskom autentičnošću, umetničkim vrednostima i muzeološkim značenjima, „Blagoveštenski sabor“ u Sremskim Karlovcima 1861. Vlaha Bukovca predstavlja kulturno blago od neprocenjivog značaja za srpski narod – ocenjuje Tijana Stanković-Pešterac i najavljuje da je otvaranje izložbe planirano za 10. maj u Muzeju Vojvodine.

Bonus video: Slikarstvo Mire Brtke

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar