Blagoveštenski sabor Vlaho Bukovac Foto: Privatna arhiva

Slika "Blagoveštenski sabor", čija je preprodaja nedavno sprečena, još uvek nije stigla u Muzej Vojvodine, odakle je ukradena 1993. godine, a uhapšeni kolekcionar pred sudom je tvrdio da je delo njegovo vlasništvo, kazala je za Nova.rs Tijana Stanković-Pešterac, direktorka ove muzejske institucije.

Pred Specijalnim tužilaštvom počela je istraga protiv osumnjičenih za pokušaj preprodaje slike Vlaha Bukovca „Blagoveštenski sabor“ u Švajcarskoj za 600.000 evra. Preprodaja je sprečena pre dve nedelje u centru Beograda, kraj Politike, akcijom SBPOK-a i švajcarske policije.

Kolekcionar Slobodan Gajin koji je pokušao, uz još trojicu uhapšenih D.M, N.D. i R.D kojima je određen pritvor, da je proda branio se pred sudom rečima da je slika „njegovo vlasništvo i da nije ni znao da je u pitanju ukradeno delo iz Muzeja Vojvodine“, rekla nam je Stanković-Pešterac.

Upravo iz depadansa ovog muzeja u dvorcu u Čelarevu još novembra 1993. godine ukradeno je delo kojim je dalmatinski slikar Vlaho Bukovac dočarao značajan događaj za istoriju Srba na teritoriji Ugarske – Blagoveštenski sabor održan 2. aprila 1861. godine na kojem su tražili političko-teritorijalnu autonomiju.

O toj provali u Čelarevu i krađi umetnina iz stalne postavke šira javnost saznala je tek nakon policijske akcije u Beogradu i Švajcarskoj kada je sprečena preprodaja dela slikara iz Cavtata.

Da li je zaplenjena slika ona koja je odneta pre gotovo 30 godina iz Čelareva, uz još tri slike, iz dvorca koji je nekada pripadao porodici Dunđerski, ili je u pitanju falsifikat, još se ne zna. Direktorka Muzeja Vojvodine, čiji su predstavnici takođe dali iskaz na sudu, veruje da je u pitanju originalno delo čiji je vlasnik ovaj muzej još od 1953. godine.

– Čekamo okončanje sudskog postupka i povraćaj slike u muzej, kada ćemo sa sigurnošću, posle analiza, znati da li je original, a javnost će o svemu biti detaljno obaveštena – kazala nam je Tijana Stanković-Pešterac.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar