Foto: Promo

Udruženje Pobunjene čitateljke saopštilo je da je raspisalo poziv za projekat “Pobunjeno čitam: Mape jugoslovenskog nasleđa“ kroz koji će se srednjoškolke i srednjoškolci iz cele Srbije baviti istraživanjem književnog i kulturnog nasleđa SFRJ.

Ovaj projekat predstavlja produžetak njihove dve prethodne radionice u kojima su polaznici uče kritičkom promišljanju o popularnoj književnosti, a zatim i temeljnim teorijskim i kritičkim pristupima. Prijave za učešće otvorene su do 25. marta, a formular i sve dodatne informacije mogu se pronaći na sajtu Mini Bookvica.

„Pobunjeno čitam: Mape jugoslovenskog nasleđa“, kako piše u saopštenju za medije, namenjen je mladima srednjoškolskog uzrasta od 14 do 18 godina, a u fokusu će biti teme jugoslovenskog književnog nasleđa podeljeno u tri segmenta: dečju lektiru i prevedenu književnost zemalja nesvrstanih, žensko stvaralaštvo tog perioda, kao i književnost koja temetizuje Narodnooslobodilačku borbu. Ovoga puta pored književnosti rad će obuhvatiti i druge umetnosti, poput filma i pozorišta koji beleže period života u Jugoslaviji.

Foto: Promo

„Jugoslovensko nasleđe nam je presudna tema projekta jer ono sa sobom nosi tradiciju antifašizma, internacionalizma, antirasizma, emancipacije žena i, generalno, solidarnosti i zajedništva. Ono ne predstavlja samo istorijsko pitanje, već i skup vrednosti za koji smatramo da se treba i danas boriti“, jedna od Pobunjenih, književna kritičarka Marija Božić i dodala da posebno žele da stave akcenat na ponovno otkrivanje ženskog stvaralaštva u okviru jugoslovenskog nasleđa i da otvore prostor gde mladi, naročito devojke, svojim kritičkim radovima mogu da istupe u javnost.

Sve aktivnosti će se odvijati onlajn. Koliko to epidemiološka situacija bude dozvoljavala, učesnici će svoja istraživanja sprovoditi i u lokalnim zajednicama (poseta bibliotekama i arhivima). Tokom maja, po završetku istraživanja, njihovi istraživački i kritički tekstovi biće objavljeni na portalima Bookvica i Mini Bookvica, a potom će biti štampan i jedan broj Biltena “Pobunjeno čitam” čija je tema jugoslovensko nasleđe.

Udruženje Pobunjene čitateljke postoji od 2014. godine i čine ga književne kritičarke i druge radnice i radnici u kulturi čiji se rad vezuje za odgovoran, društveno-angažovani pristup književnosti. Misija ovog udruženja je ohrabrivanje mladih kritičarki da svojim radom istupe u javnost i intervenišu u postjugoslovenskom književnom polju koje je često pod uticajem patrijarhalnih, seksističkih i nacionalističkih obrazaca.

Projekat „Pobunjeno čitam: Mape jugoslovenskog nasleđa“ realizuje se u okviru projekta „Lokalni poziv za EU: vladavina prava i kulturna raznolikost za stvaranje društvene kohezije i održivog razvoja lokalnih zajednica“ koji finansira Evropska unija, a implementira Nacionalna koalicija za decentralizaciju iz Niša u partnerstvu sa Fondacijom Jelena Šantić iz Beograda i Grupom 484 iz Beograda.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar