Foto:Promo

Izložba "Tragovi jednog vremena - Filmski plakat 1945-1970", na kojoj će biti predstavljeni filmski plakati iz fundusa i arhive Filmskog centra Srbije, biće otvorena za publiku od 1. aprila u filmskoj galeriji Dvorane Kulturnog centra Beograda, i trajaće do 15. maja, saopštio je FCS.

Za izložbu je odabrano 50 plakata filmova koji su nastali u periodu od četrdesetih do sedamesetih godina prošlog veka, i predstavljaju značajna dela jugoslovenske kinematografije, kao što su „Skupljači perja“, „Kad budem mrtav i beo“, „Rani radovi“, „Marš na Drinu“, „Kapetan Leši“…

Zvaničnog otvaranja zbog protivepidemiloških mera neće biti, ali će medijima na raspolaganju biti direktor Filmskog centra Gordan Matić i Jovan Čekić, autor pogovora za katalog izložbe.

U pogovoru Jovana Čekića, između ostalog, piše da su „filmski plakati deo mladosti, nezamenjivi toposi krivudave linije odrastanja, koji su formirali čitave generacije u narastajućem medijskom haosu“.

„S pojavom novih kanala distribucije, najpre VHS, DVD-a, potom, mreže i različitih platformi poput ‘Netfiksa’, čini se da filmski plakat nije izgubio na svojoj vajnosti, naprotiv, u digitalnom okruženju samo je postao prilagodljiviji“, navodi Čekić.

Nakon Kulturnog centra Beograda, izložba će obići 18 gradova Srbije i biće postavljena u bioskopima i kulturnim centrima članica Mreže kinoprikazivača Srbije, navode u FCS.

Pored toga, izložba će biti i deo festivalskog programa Mreže festivala: Festivala evropskog filma Palić, Festivala snimateljskih ostvarenja „Slika u pokretu“ u Novom Sadu, LIFFE u Leskovcu, Festivala glumačkih ostvarenja „Filmski susreti“ u Nišu, Festivala filmskog scenarija u Vrnjačkoj Banji, i Festivala autorskog filma u Beogradu.