Neda Todorović, Foto: Marko S. Todorović

I meni je, kao mom omiljenom piscu Aleksandru Genisu ("Koža vremena", Geopoetika 2021 ), žao da traćim život na politiku, na to "fiktivno stanje koje izaziva negativne emocije i dovodi do mentalnih bolesti". Poredeći Trampa sa vampirom, Genis je konstatovao da on "isisava svu energiju i iz onih koji su za njega i iz onih koji su protiv".

Delimo isto mišljenje i o ekologiji pa potpisujem Genisov stav da je ona „toliko iznad politike“. Javno priznajem da sam sledbenica ekoreligije, članica sekte zelene veroisposvesti. Zato mi toliko smeta grozničava potreba ovdašnjih vlastodržaca da nas odvraćaju od politike. Zar oni nisu savladali one, osnovne lekcije iz antičke filozofije? Aristotel je objasnio da slobodan čovek, građanin – zoon politikon, politička životinja, izražava svoje stavove na otovorenom, na ulici, u Agori, koja je bila i narodna skupština i starogrčki trg. Atinjani su osobu koji se distancira od politike, koja ne koristi tu svoju privilegiju nazivali idiotom i izopštavali su ga iz društva. Takav idiotizam smatran je socijalnom, umnom zaostalošću.

Zato smatram da je politički nekorektno odvraćati nas od politike i zabranjivati nam da se mešamo u pitanja sosptvenog života. Zašto bi bilo koja prolazna vlast, ma koliko težila „ostalgiji“ o tome mogla da donosi bolje odluke nego mi, građani, u čije ime i u čiju korist bi trebalo da radi? I zašto bi puki vršioci vlasti imali ekskluzivno pravo na političku delatnost? Mnogi među njima mi ne ulivaju ni elelmntarno poverenje, a upravo na kolapsu energetskog sistema pokazuju totalnu nekompetentnost. Pa kada nam gospođa ministarka rano izjutra, pod punom večernjom šminkom, prebacuje zloupotrebu teme životne sredine u izbornoj kampanji, smatram to praznoslovljem. A kada se predsednica vlade vajka da nije moguće da je za tako kratko vreme toliko sazrela ekološka svest, upirem pogled ka Evropi, pogotovo ka Nemačkoj, u kojoj ova nova vlada, izdašno začinjena zelenima, najavljuje najambiciozniji program zašaštite prirode. To podrazumeva, prema Njujork tajmsu, da će se u Nemačkoj udeo obnovljivih izvora energije u narednoj deceniji povećati za nezamislivih 80 procenata!

U Španiji, teško pogođenoj šumskim požarima, dronovi su proširili delatnost pa, pored snimanja filmova, pomažu pošumljavanju nepristupačnih, ogolelih vrleti bacanjem semenja starih, iščezlih vrsta drveća iz vazduha.

Majkl Blumberg, gradonačelnik Njujorka od 2002 – 2013. godine, političar, preduzetnik i pisac, uspeo je da toliko smanji stepen zagađenosti vazduha u tom gradu, da je on, od jedne od najzagađenijih postao jedna od najčistijih metropola na planeti. Kako? Jednostavno. Zasadio je milion stabala, izgradio biciklistiške staze, ubedio sugrađane u prednosti gradskog prevoza. „I sam je na posao išao podzemnom železnicom“, navodi Genis, „jedna vožnja koštala ga je dve plate, koja je iznosila dolar godišnje“.

A nas prozivaju da smo mešu najvećim zagađivačima u Evropi!

Evo, ekolozi nas upozoravaju da globalno jača pokret nultog priraštaja, tj. onih parova koji, zabrinuti zbog ugroženosti planete i neizvesne budućnosti, ne žele da rađaju decu! Eto pravih razloga zašto se mi i naša deca sada sve više bavimo ekologijom, makar to neki smatrali politikom. A politika je – osnovno, građansko pravo. Zar ne znate?

E, pa onda ništa. Vozi, Miško!

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar