Neda Todorović, Foto: Marko S. Todorović

U prvom upisnom roku na BU ostalo je 3.000 mesta! Na Filološkom fakultetu najveće interesovanje je za kineski i japanski!? A sve je manje kandidata za studiranje srpskog, iako smo sve nepismeniji!!!

„Ajde jedno množenje: pet puta sedam“, kaže reporter devojci sa pačjim kljunom umesto usta. „Pet puta sedam? Pedeset šest“, odgovara ona kao iz topa. Onda se malo koleba: „Pedeset?“ Pa posle trenutka razmišljanja odvaljuje: „85! Ne vredi“, pravda se, „danas sam dala već peti intervju, tako da ne vredi“… Ali su intervjui sigurno…

Stvarno, ne vredi.

Slika današnje Srbije među šljivama: polupismeno je 90 odsto stanovništva. Pad nivoa obrazovanja vidljiv na svakom mestu – od društvenih mreža da skupštinskih klupa, od najviše politike do privrede, od urbanih sredina, do najudaljenije provincije…

Tri decenije školovanje ovde nije redovno. Bombardovanje, ulični protesti, pandemija… Ništa nas nije zaobišlo. Skraćeni časovi, suženi programi, obustave nastave, poniženi prosvetni radnici, neopremljene škole. A već su roditelji današnje dece manje obrazovani od svojih roditelja. A deca su nam još manje obrazovana.

Pa su se pojavile lažne, brzometne obrazovne institucije, prodavnice diploma, plagijatori i plagijati na najvišim funkcijama. „Pa šta?“ Razlozi za studentske demonstracije? Želja da im se smanji broj bodova i olakša studiranje, tj. spuštanje kvaliteta obrazovanja. Čemu uopšte univerzitet kad su nikle tolike prodavnice diploma?
Društveni pejzaž pogoduje trendu. Domaći stručnjaci su sve manje vrednovani – „lažna elita“. Pa se uvoze i vajari, arhitekte, dizajneri, iako još uvek imamo odlične fakultete i umetnike tražene i nagrađivane u svetu.

Najnoviji primer: Bojana Nikitović, naša najpoznatija kostimografkinja, uz sliku olimpijaca Srbije sa otvaranja Olimpijade, pita – „Ko je ovde lud? Koja zastava je na ovim kreacijama?“ Crveno belo plavo?! Pa zastava Srbije je crveno plavo bela! Iza kreacije odeće naših sportista stoji poljski brend i poljski dizajner!? Pa naši dizajneri bar znaju boju sopstvene zastave?

Foto: OKS

Do ruku mi dolazi knjiga sa CD-om „Aprendre le Serbe, niveau debutants niveau atteint“ („A2 Zdravo!“) koju je upravo objavio francuski „Assimil“. To je delo naše prof. dr Tatjane Š. Katunarić, dugogodišnje profesorke francuskog jezika na Filološkom fakultetu u Beogradu, prevoditeljke klasičnih dela i moderne francuske literature na srpski, dobitnice francuskog Ordena viteza kulture i umetnosti. Knjiga je izvanredno dizajnirana, metod učenja je savremen, prilagođen početnicima, primeri su aktuelni i bliski svima. Ima i Kusturice i Đokovića, ima i Novog Sada i Skadarlije, FEST-a i Teslinog muzeja…

Foto:privatna arhiva

Pa, ako se ne zna koliko je pet puta sedam i da se negacije pišu odvojeno, a imena velikim slovima, ova knjiga će biti od neprocenjive pomoći.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare