Neda Todorović, Foto: Marko S. Todorović

"Nisu vojnici koji se vrate sa fronta jedini koji pate od posttraumatskog stersnog poremećaja. To je neretko neizbežna poseldica naizgled normalnih okolnosti ovozemaljskog postojanja" - kaže studentima junakinja romana Džulijana Barnsa, "Elizabet Finč" ( Geopoetika, 2022), univerzitetska profesorka ne kao ostale. Naše su okolnosti daleko od normalnih: posle dve godine pandemije, kada je izgledalo da će da utihne, buknu rat u Ukrajini koji preti da preraste u svetski, atomski. A ovdašnji vrhovni poglavar dodaje ulje na vatru: obećava glad, mrak, smrzavanje, nestašice, porast cena... Najgoru zima u poslednjih sedamedeset godina! Da nećemo u logore: pa da bude La vita e bella.

Prema naslovima u tabloidima, opet su sve sile protiv nas. Spoljni neprijatelj preti bombama – prema zvaničnoj verziji koja stiže s vrha vlasti. Već viđeno. I svetski mediji ponovo citiraju čuveno pismo Tomasa Džefersona iz 1807. godine uredniku novina Džonu Norvelu. „Fakta stavljena u kontekst nečijih verovanja i tvrdnji postaju laži, dezinformacije… Pomislim da je bolje informisan onaj ko ne čita novine nego onaj ko ioh čita. Kao što je ponekad onaj ko ne zna ništa bliži istini nego onaj čiji je stav zatrovan lošim informacijama i lažima“, pisao je autor Deklaracije o nezavisnosti, treći predsednik SAD.

Posledice po mentalno zdravlje su dramatične. Više stotina hiljada osoba u Srbiji ima psihičke probleme pa smo očevici krvavih ubistava u porodicama, među supružnicama, nisu izuzeta ni deca, u samoubistvima, u obračuni na ulicama, u noćnim lokalima, na stdionima… Nisu uništene samo sve instiutucije društva, sada masovno stradaju i pojedinci. Bolesno društvo čine bolesni građani. Potrošeni smo, traumatizovani, imamo sve manje snage za nošenje sa svakodnevnim stresom i neizvesnom sutrašnjicom.

Pitam vozača taksija: „Kako ste“? „Fantastično“ – odgovara mi poluozbiljno polucinično. Kaže da je magistrirao sa tezom da su Srbi stariji narod i od starih Grka i od starih Rimljana. Izvore podataka odbio je da navede! Neka ih sami potraže, kaže sa onim djavolskim, nestorovićeskim osmehom.

Bilo bi dobro da se narodu obrati neko sa zdravim razumom, da čujemo kompetentne ličnosti koje će pomoći ljudima da shvate šta im je činiti i kako se obezbediti. To više nisu ni kvazipolitička ni akademska pitanja. Svet je suočen sa violentnim promenama u kojima trijumfuju najmilitantniji. Koristeći oružje svog vremena – socijalne medije, televiziju i društvo spektakla autoritarni diktatori zavode mase. Njihova nova strategija počiva na tri P – populizmu, polarizaciji, postistini. A taktika zastrašivanja rezultira nacijom pod stersom tako pogodnom za manipulaciju i lov u mutnom.

P. S. U toku je svetska nedelja Svesti o mentalnom zdravlju.

Bonus video: Glas, dirka, bas: I’ve Got A Right

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar