Foto: E-Stock/Aleksandar Nalbantjan,ZUMAPRESS.com / MEGA / The Mega Agency / Profimedia,MediaPunch Inc / Alamy / Alamy / Profimedia,E-Stock/Milos Rafailovic,ebecca Sapp / Getty images / Profimedia,OLIVIER BORDE / Bestimage / Profimedia,EPA-EFE/PAUL BERGEN,EPA-EFE/FRANCO GRECO,Arhiva

Godina 2020. bila je godina strepnje, bola, odricanja i gubljenja od globalne pošasti koja je bezdušno ugrožavala zdravlje i blagostanje sveta, godina suočavanja sa greškama istorije i veliko saznanje da se osipamo.

Piše: Petar Peca Popović

Petar Peca Popovic
Petar Peca Popović Foto:Vesna Lalić/Nova.rs

Odlaze jake i autentični, a odlazeći sa sobom odneli su i deo svakoga od nas. Gubitak takvih ljudi ostavlja dublje posledice nego što izgleda. Osim muzike, ostajemo bez primera ljudskih dometa i dobrote.

Nil Pert (67), bubnjar trija „Rush“. To je najveća kanadska grupa svih vremena.

Endi Gil (64), gitarista grupe „Gang of Four“. Da se ta grupa nije pojavila 1980. godine u Zagrebu ko zna na šta bi ličila beogradska novotalasna scena. Posle tog koncerta mnogi klinci čupavci, koji su mu prisustvovali, ošišali su se i napravili svoje grupe. Posledice tog nastupa znamo- u „Šarlu akrobati“, „Ekatarini Velikoj“, „Disciplini kičme“ i „Električnom orgazmu“.

Endi Gil Foto: Retna/Photoshot / Avalon Editorial / Profimedia

Ivan Kral (71), gitarista, koautor i saradnik u grupi Peti Smit. Bio je njen veliki oslonac u onom važnom vremenu.

Zoran Modli (71), nije bio samo radijski disk džokej, pilot i medijska figura, već jedan od graditelja lepšeg Beograda.

Zoran Modli/Foto: Zoran Lončarević

Mekoj Tajner (81), bio je čuveni džez pijanista. Mnogi ga pamte po hrabroj saradnji sa Džonom Koltrejnom.

Mekoj Tajner Foto: EPA-EFE/DOMINIC FAVRE

Zdenka Vučković (78), bila je prva jugoslovenska tinejdžerska zvezda. Da se ona nije pojavila te 1958. godine i pevala te „dečije“ pesme koje su nama nešto značile, ko zna u kom pravcu bi išla zabavna muzika s kraja pedesetih i početkom šezdesetih.

Zdenka Vučković Foto: Facebook

Keni Rodžers (81), pamtimo ga kao vođu grupe „First Edition“, ali on je bio veliki kantri- pop umetnik i velika zvezda toga vremena.

Foto: EPA-EFE/JOE CASTRO AUSTRALIA AND NEW ZEALAND OUT

Bil Viters (81), bio je veliki ritam i bluz pevač, koga znamo najviše po pesmi „Ain` t No Sunshine“. Međutim, u pitanju je velika pojava američke muzičke scene.

Dejv Grinfild (71), bio je klavijaturista „Strenglersa“. Znamo koliko je ta grupa svojom pojavom i kasnije nastupima po Jugoslaviji značila za celu našu scenu i muzičare koji su odrastali osamdesetih godina.

Foto: Retna/Avalon.red / Avalon Editorial / Profimedia

Florijan Šnajder (73), osnivač sastava „Kraftverk“, velike i značajne grupe. Bend je oformljen još 1970. godine u Dizeldorfu, a njegov rad sa tom grupom odrazio se ne samo na nemačku i evropsku scenu nego na svetsku elektronsku scenu.

Florijan Šnajder Foto: OLIVIER BORDE / Bestimage / Profimedia

Litl Ričard (87), ne možemo da zamislimo rokenrol bez njegovog vriska i bez njegovog usklika. Ko je pevao početkom šezdesetih u Jugoslaviji, a nije pevao „Tutti Frutti“, nije se bavio muzikom.

Litl Ričard Foto: EPA-EFE/FRANCO GRECO

Fil Mej (75), vođa i pevač grupe „Pretty Things“, koja je napravila prvu rok operu u istoriji rokenrola, što su mnogi su izgubili iz vida. Pamtimo ih i po gospodskom dolasku i nastupu na „Rok festivalu“ u Zagrebu 1971. godine. Značajna pojava na britanskoj sceni, čija je važnost možda bila potcenjena.

Manu Dibango (86), svojim zvukom koji je doneo iz Kameruna, kao i posle njega grupa „Osibisa“, uticao je na proboj afričkog zvuka na svetskoj sceni. I onoga što će se kasnije nazvati „world music“. Svi se sećamo njegove pesme „Soul Makossa“, bez koje dugo godina nisu mogle da se zamisle razne diskoteke i veselja.

Manu Dibango, Foto: EPA-EFE/MOHAMED MESSARA

Rupert Hajn (72), bio je čuveni britanski producent iz osamdesetih godina. Mnogo toga u uspehu britanske muzike u tom periodu vezuje se za Hajna. Svi će prvo pomisliti na Tinu Tarner i njen veliki povratak na scenu osamdesetih, ali ima tu nekih priča koje se nikada ne mogu ispričati za Ruperta Hajna i jednu veliku propuštenu šansu da dođe na sovjetsku muzičku scenu…

Kit Tipet (72), bio je ne samo klavijaturista sastava „King Crimson“, već i jedan od najznačajnijih progresivnih klavijaturista. Svojim pristupom umnogome je uticao na ljude koji su se ozbiljno bavili rok i eksperimentalnom muzikom u Velikoj Britaniji.

Vera Lin (103), zapamćena je kao veteran britanske scene. Pesme Vere Lin su dizale moral i duh bombardovane Britanije tokom Drugom svetskog rata, i prvih posleratnih godina. Ima nešto u njenoj pojavi što je jako važno – ona je najstarija osoba koja je ikad bila na top listi – u 92. godini života. Zaista je nezapamćeno, a za neke je bilo i neshvatljivo da neko u tim godinama može doživeti uspeh.

Vera Lin Foto: Photoshot / Avalon Editorial / Profimedia

Čarli Danijels (83), je bio pionir južnjačkog roka. Čuveni sešn muzičar i producent, koji je bio veoma značajan za američku kantri scenu, o čemu, nažalost, nemamo dovoljno saznanja.

Enio Morikone (91), bio je čuveni filmski kompozitor i dirigent sa više od 400 radova na filmovima i TV serijama. Možda jedan od najvećih filmskih kompozitora koje je ta industrija ikada imala.

Enio Morikone na Siciliji, Foto: Eric Vandeville / akg-images / AKG / Profimedia

Piter Grin (73), bio je osnivač grupe „Flitvud mek“ i gitarista. Uticao je na sve one koji su se „uhvatili za gitaru“ kada se on 1970. godine i povukao sa scene. Način na koji je svirao taj beli bluz je nešto što se nikada ne može zaboraviti.

Piter Grin i Peca Popović sa grupom ljubitelja bluza nakon koncerta 1998. u Sava centru, Foto: Privatna arhiva Pece Popovića

Vejn Fontana (74), bio je pevač grupe „The Mindbenders“. Reč je o sastavu koji je, uz „Bitlse“, jedan od prvih koji je označavao onaj pojam „britanske invazije“ na ostatak sveta. Možda je zaboravljen, ali je bio veoma važan.

Martin Birč (71), bio je producent veoma važnih ploča za „Iron Maiden“, „Deep Purple“, „Flitvud mek“ i čovek koji je taj hevi žanr obeležio svojim radom i pristupom.

Trini Lopez (83), bio je možda važniji za ukus naših roditelja, nego naš, ali njegove pesme iz šezdesetih godina prošlog veka mnogo su značile.

Trini Lopez
Trini Lopez Foto: Dane Andrew / Zuma Press / Profimedia

Tuts Hibert (77), predvodio je grupu „Toots & The Maytals“ i bio je jedan od najvećih autora rege žanra. Zahvaljujući Tutsu i Bobu Marliju ta muzika je doprla do ostatka sveta.

Foto:Retna/Photoshot / Avalon Editorial / Profimedia

Li Kirslejk (73), bio je bubnjar grupe „Juraja hip“ i kasnije saradnik Ozija Ozborna. Tih sedamdesetih godina prošlog veka bio je jedan od velikih bubnjara te scene.

Spenser Dejvis (81), bio je vođa „Spencer Davis Goup“, iz koje je izašao Stiv Vinvud. Pesme „Gimme Some Lovin“ i „I` m a Man“ značile su mnogo i za našu scenu. Meni je posebno drag, jer je to prva engleska grupa koju sam 1966. godine video uživo u Engleskoj, što nikada neću zaboraviti.

Spenser Dejvis 2010. godine na nemačkom ZDF-u Foto: EPA/FELIX HOERHAGER

Isidora Žebeljan (53), je bila kompozitor čiji ćemo gubitak dugo osećati. Isidora Žebeljan bila je neko na čije delo, ponašanje i obrazovanje može da se ponosi Srpska akademija nauka i umetnosti.

Isidora Žebaljan, Foto: BETAPHOTO/Srpska akademija nauka i umetnosti

Helen Redi (78), bila je važna ženska pevačica. Njene pesme „I Am a Woman“ i „Delta Dawn“ bile su značajne u momentu kada se ona sedamdesetih pojavila na sceni.

Helen Redi
Helen Redi Foto: Chris DELMAS / AFP / Profimedia

Džoni Neš (80), bio je velika rege- pop zvezda. Sećate se pesme „I Can See Clearly Now“. Kako je samo bila važna kada je objavljena…

Edi Van Hejlen (65), gitarista za kojeg ne treba „trošiti“ reči i objašnjavati koliko je sa svojom gitarom i grupom „Van Halen“ uticao na svetsku muzičku scenu.

Edi Van Hejlen

Draško Reljin, je bio prvi beogradski bit bunjar. Osnivač i vođa „Iskri“, beogradske grupe koja je prvi koncert održala na mestu gde je današnja „Politika“.  I to za Novu, 1960. godinu kada je na tom mestu srušena Druga beogradska gimnazija. Nažalost, sedam godina kasnije se povukao iz muzike, a preminuo je pomalo zaboravljen.

Foto: rokmuzej.rs/Draško Reljin

Žan Žak Roskam (67), šarmantni, tolerantni i harizmatični tamnoputi Belgijanac nežne duše i posebnog smisla za humor. Dragoceni gitarista bogatog muzičkog znanja, koji je učestovao u snimanju ukupno pet značajnih albuma „Galije“ i autor nekoliko klasičnih pesama niške grupe.

Žan Žak Roskam Galija Foto: promo

Ken Hensli (75), bio je osnivač i klavijaturista benda „Juraja hip“. Zaista velika pojava hevi metal scene s početka sedamdesetih.

Ken Hensli Foto: Capital Pictures / BACKGRID / Backgrid UK / Profimedia

Kićo Slabinac (76), bio je jedan od domaćih rok pionira. Za Beograd je interesantan jer je ovde došao kao pevač u cirkusu, čije su se predstave odvijale na mestu gde je danas Hram sv. Save. A odavde je otišao kao munjevita zvezda, vrativši se preko Osijeka u Zagreb gde je napravio veliku karijeru.

Krunoslav Kićo Slabinac Foto: Robert Anic/PIXSELL

Bojan Zlatanović (45), prerano je preminuli bubnjar grupe „Amadeus bend“. Bio je jako fin momak i greota je što ostajemo bez nenametljivih, a dobrih muzičara.

Bojan Zlatanović Foto: presscentar.uns

Mikica Zdravković (47), bio je jedan od osnivača „Arsenal festa“, član grupa „Vesele osamdesete“ i „Čovek bez sluha“. Mislim da je kragujevačka i srpska scena dosta izgubila njegovim odlaskom.

Mikica Zdravkovic - arsenalfesta
Mikica Zdravković Foto: Arsenal FEST/Facebook

Miša Aleksić (67), bio je osnivač i oslonac „Riblje čorbe“. Bez Miše Aleksića „Riblja čorba“ više ne može biti ista.

Foto: Goran Antley / m24 Salomon / Profimedia

Miroljub Mika Jovanović, zvani Tambura (69), bio je osnivač grupe „Lutajuća srca“. Zahvaljujući njegovim pesmama „Još malo“ i „Jefimija“ „Lutajuća srca“ su početkom sedamdesetih dosta uticali na jugoslovensku akustičarsku scenu.

Miroljub Jovanović Tambura Foto: Printscreen/YouTube/Mladi ambasadori

Damir Kukuruzović (46), bio je jedini pravi Đangov naslednik na prostorima bivše Jugoslavije. Poslednji put smo ga u Beogradu videli uz Zorana Predina, a  način na koji je svirao gitaru jeste nešto što se razlikovalo od svih ostalih poznatih i čuvenih gitarista.

Damir Kukuruzović Foto:Nikola Cutuk/PIXSELL

Lesli Vest (75), bio je vođa grupe „Mountain“ koju pamtimo po fenomenalnom nastupu na „Vudstoku“, sa pesmom „Mississippi Queen“. Ali, on je sarađivao sa najvećim muzičarima američke scene u 20. veku, od Džimija Hendriksa pa nadalje…

Sava Radosavljević, bio je prvi beogradski klupski disk- džokej. Još 1967. godine bio je disk- džokej kod Laze Šećera kada se otvarala prva diskoteka, a kasnije u Domu omladine, pa „Cepelinu“. Nije postojala beogradska diskoteka koju nije svojim izborom muzike „overio“ Sava Radosavljević, zvani Saša.

 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare