Ljubavni trougao u "Oazi": Marija, Robert i Dragana. Foto: Promo/FCS

Ostvarenje "Oaza" Ivana Ikića najbolji je film po oceni Fipresci žirija Festivala evropskog filma Palić, saopšteno je na današnjem susretu sa medijima na palićkoj Velikoj terasi.

Laureatima ovog priznanja, reditelju Ivanu Ikiću i producentskoj kući nagrada će biti uručena večeras, trećeg dana 28. Palićkog filmskog festivala.

Upravo je dodeljivanje ove nagrade, u iznosu od 300.000 dinara jedan od prvih zajedničkih koraka nedavno formirane Asocijacije filmskih festivala Srbije. Udruživanje sedam srpskih filmskih festivala (Palić, Leskovac, Niš, Kragujevac, FAF, Slika u pokretu, Vrnjačka Banja) bilo je i u fokusu na susretu sa medijima trećeg dana Palića, prvog od niza umreženih manifestacija koja se održava.

S obzirom na to da AFIFS, iniciran od strane Filmskog centra Srbije, ima za cilj unapređenje domaćeg stvaralaštva, kinematografije i lakši proboj naših filmskih smotri u inostranstvu Ilija Tatić, izvršni producent Palićkog festivala istakao je da su već u toku prve aktivnosti novoosnovane mreže i ispunjavanje njene misije.

Predstavnici AFIFS mrežena Paliću Foto:promo

– Izložba „Tragovi jednog vremena-Filmski plakat“, koja je postavljena u Galeriji Otvorenog univerziteta u Subotici jeste deo aktivnosti AFIFS-a, kao i promocija knjiga Filmskog centra Srbije, koja će se dešavati i na ostalim manifestacijama koje slede. Ali, i ustanovljenje nagrada. Te nagrade će naša mreža dodeljivati u saradnji sa strukovnim udruženjima. U pitanju je značajan novčani iznos, koji će na predlog strukovnih udruženja, dobijati filmski autori – kazao je Tatić, navevši da će već večeras na Paliću biti dodeljena prva u nizu nagrada – za najbolji film po oceni Fipresci žirija. U pitanju ostvarenje „Oaza“, a producentu i reditelju Ivanu Ikiću biće uručena nagrada od 300.000 dinara.

– Nadam se da će naše udruživanje doprineti ne samo poboljšanju naše festivalske scene, već i našoj kinematografiji, što je osnovni cilj – istakao je Tatić.

Predstavnica leskovačkog festivala LIFE Sonja Colić podvukla je značaj formiranja AFIFS, kako bi im time lakše bio omogućen pristup evropskim fondovima:

– Želja nam je da Srbija pokaže da zaslužuje značajno mesto na mapi evropskih festivala. Sami ne možemo ništa, a zajedno sve! To je parola našeg ujedinjenja – poručila je Colićeva.

Značaj umrežavanja Damjana Jovanović, predstavnica Šumadijskog internacionalnog festivala debitantskog filma u Kragujevcu vidi pre svega u decentralizaciji, a naglasila je i koliko je to bitno za ovu smotru kao najmlađu među članicama AFIFS koja se ove godine održava šesti put.

A najstarija manifestacija, koja je deo članstva AFIFS, jesu Filmski susreti u Nišu. Direktor niške manifestacije Srđan Savić ukazao je da će formirana asocijacija uneti novu snagu.

– I do sada smo sarađivali, ali od kada je formiran AFIFS imamo na neki način i obavezu da ta saradnja bude podignuta na viši nivo. Siguran sam da ćemo zajedničkim snagama postizati bolje rezultate u budućnosti. I kada se u susednim državama, regionu predstavljamo daleko je lakše kada nastupamo zajedno. Već je jednom pravljena unija festivala krajem devedesetih, ali u međuvremenu su neki prestali da postoje, drugi su postali festivali susednih država, kao onaj u Herceg Novom i to nije zaživelo na pravi način. Sada kada je Filmski centar stao iza nas kao neko ko će objedinjavati naše aktivnosti mislim da je naša perspektiva zaista ozbiljna – ocenio je Srđan Savić.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar