Predstavnici sedam srpskih filmskih festivala posle potpisivanja Memoranduma o saradnji Foto:Vesna Lalić/Nova.rs

Predstavnici sedam srpskih filmskih festivala od severa do juga, od Palića do Leskovca potpisalo je danas Memorandum o saradnji, koji je prvi korak u osnivanju Asocijacije filmskih festivala Srbije, inicirane od strane Filmskog centra Srbije.

Festival evropskog filma Palić, Festival filmskog scenarija Vrnjačka Banja, Festival glumačkih ostvarenja – Filmski susreti Niš, Leskovački internacionalni festival filmske režije, beogradski Festival autorskog filma, Šumadijski internacionalni filmski festival debitantskog filma, Kragujevac i festival Slika u pokretu postali su danas, potpisivanjem Memoranduma, članovi Asocijacije filmskih festivala Srbije koju je pokrenuo Filmski centar Srbije.

Srđan Savić, Darko Bajić i Igor Stanković Potpisivanje Memoranduma. Foto:Vesna Lalić/Nova.rs

AFIFS ima za cilj zajedničko delovanje na unapređenju domaćeg stvaralaštva, decentralizaciji kinematografske infrastrukture, promocije domaćih ostvarenja, naveo je direktor Filmskog centra Srbije Gordan Matić uoči potpisivanja Memoranduma na susretu sa medijima u Kombank dvorani.

Matić je podvukao da su festivali u svakoj zemlji značajan deo kinematografske infrastrukture:

Gordan Matić Foto:Vesna Lalić/Nova.rs

– U Filmskom centru Srbije smo ranije pomagali festivale, a ove godine smo odlučili da napravimo asocijaciju koja će ovim festivalima omogućiti lakši pristup fondovima, kod nas i u inostranstvu. Siguran sam da je ovo jedan od onih dana koji će ostati upamćen i biti raskrsnica u kinematografiji kod nas – ocenio je Matić, a producent novoosnovane asocijacije Ognjen Rakčević podsetio je da je, posle osnivanja Kinematografske mreže u kojoj je već 30 bioskopa, došla na red još jedna inicijativa:

– Sa sedam festivala u AFIFS Filmski centar Srbije želi da pokaže da kinematografija nije samo proizvodnja i produkcija filmova. Filmski festivali su veoma značajni. U ovoj asocijaciji su festivali od severa do juga. Upravo oni, od Palića do Leskovca, treba da vrate publiku u bioskope i zbog toga je značaj ove mreže veliki – naglasio je Rakčević.

Ilija Tatić, izvršni producent Palićkog filmskog festivala Foto:Vesna Lalić/Nova.rs

U ime čelnika svih festivala, članova nove asocijacije, Ilija Tatić producent evropskog filma Palić zahvalio se Filmskom centru Srbije:

– Bez institucionalnog povezivanja ne bi bilo moguće da napravimo prvi korak ka boljitku srpske kinematografije. A kada su festivali u pitanju, nije reč samo o kinematografiji, jer se kroz njih nadovezuje mnogo segmenata – od publike do ekonomije i turizma. Nama je zadovoljstvo da budemo u ovakvoj organizaciji i siguran sam da ćemo imati dobru platformu koja moži da popravi stanje u srpskom filmu – naveo je Tatić, sa čim se složio i Saša Milenković, direktor Festivala filmskog scenarija u Vrnjačkoj Banji.

Saša Milenković i Srđan Savić Foto:Vesna Lalić/Nova.rs

– Drago mi je što smo deo ove asocijacije i nijednog trenutka nismo imali dilemu da li treba pristupiti ovoj mreži. Sada je prilika da nastupamo svi zajedno jer će nam to omogućiti niz praktičnih pogodnosti, koje kao pojedinačni festivali ne možemo da ostvarimo. Ovo su najreprezentativniji festivali koje trenutno imamo, i na pravi način pokazuju kakvo bogatstvo imamo u „pratećem delu“ srpske kinematografije… Ponekad se sa nipodaštavanjem odnosimo prema festivalima, pitajući se šta će nam toliko manifestacija, ali zaboravljamo da su u jednom periodu bioskop i kinematografija kod nas opstali baš zahvaljujući festivalima – podvukao je Srđan Savić, direktor Festivala glumačkih ostvarenja, Filmski susreti Niš.

Darko Bajić, umetnički direktor Leskovačkog inernacionalnog festivala filmske režije LIFE ocenio je da su festivali „barikada bioskopa“:

Darko Bajić, umetnički direktor festivala LIFE Foto:Vesna Lalić/Nova.rs

– Festival na pravi način edukuje gledaoce, a ovim udruživanjem branimo i bioskope. Dobro je da se udružujemo i jedni druge podstičemo. Ovo je zajednički korak napred na inicijativu FCS koja će i ostale festivale ponukati da se udruže u ovu ili neku drugu mrežu. Mislim da je ovo dobar potez, suština je da festivali preuzmu primat u regionu i da dođemo do veće finansijske podrške za festivale. Verujte da se svi mi nalazimo u situaciji da najviše dobrom voljom održavamo festivale. U tom smislu je udruživanje jako važno da zajedno prebolimo pošast koja nam se desila prethodnih godinu i nešto dana i vratimo publiku u bioskope – poručio je Bajić.

Igor Stanković, direktor Festivala autorskog filma zahvalio se na inicijativi, kao i na infrastrukturnoj podršci Filmskom centru Srbije, istakavši da je suština inicijative decentralizacija koja donosi unapređenje kako kompletne kinematografske delatnosti:

Igor Stanković i Verica Nerić Foto:Vesna Lalić/Nova.rs

– Ovo je vizionarski put, jer pre neki dan je Kreativna Evropa objavila pravila za pristup svom finansijskom fondu. Jedini način da filmski festivali apliciraju za podršku jeste umrežavanje. U korak sa tim smo napravili Asocijaciju koja će otvoriti put našim festivalima – kazao je Stanković, dok je Verica Nerić, izvršna direktorka Šumadijskog internacionalnog filmskog festivala debitantskog filma u Kragujevcu istakla da je za njihovu mladu i perspektivnu manifestaciju čast da uđu u ovu asocijaciju. To je podvukao i Vladan Obradović, član odbora Srpske asocijacije snimatelja, organizatora festivala Slika u pokretu.

Komentarišući zašto je samo sedam festivala u Asocijaciji, osnosno zašto u mreži nisu neki od najstarijih srpskih filmskih manifestacija, direktor FCS Gordan Matić precizirao je da su „ostavili nešto i za narednu godinu“:

– Festivale koji su bazirani na kratkom i dokumentarnom filmu ostavili smo za drugu platformu, koju tek razvijamo. Sada smo hteli da umrežimo festivale koji su posvećeni, pre svega, igranom filmu. Razmišljali smo i o festivalima u Sopotu, Smederevu, Somboru… Kod nas ima 38 festivala koje podržava Ministarstvo kulture, ali odabrali smo ovih sedam jer su imali najbolji plan i program – objasnio je Matić.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar