Mirjana Drljević Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

Debitanski roman Mirjane Drljević “Niko nije zaboravljen i ničega se ne sećamo”, izabran je za najbolji, originalni i neobjavljeni roman u konkurenciji 575 rukopisa, u okviru prvog godišnjeg književnog konkursa izdavačke kuće Booka i OTP Banke Srbija.

Pobednici je uručena novčana nagrada od 250.000 dinara, a roman je u izdanju Booke objavljen u tiražu od 3.000 primeraka. Tokom proglašenja pobednika, autorka Mirjana Drljević iz Beograda, izjavila je da joj je konkurs pomogao da privede započeti roman kraju.

Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

– Motivacija je bila dvojaka, Booka bi, da sam mogla da biram, bila moj prvi izbor izdavača, a konkurs je garantovao da rukopis neće završiti kao zauvek neotvoren mejl na nečijem računaru. Ovo za mene nije dan kada sam pobedila na konkursu, već dan kada moj rukopis postaje knjiga, a ja postajem književnica. I dalje sam iznenađena ishodom konkursa. Mojoj knjizi želim da vodi kvalitetne razgovore sa čitaocima, jer čitanje je kao i pisanje, zapravo razgovor”, rekla je autorka pobedničkog romana.

Ivan Bevc, glavni urednik izdavačke kuće Booka, nije krio zadovoljstvo ovakvim ishodom konkursa.

– Naša očekivanja su višestruko prevaziđena i premašena. Za uspeh jednog konkursa dovoljan je jedan dobar rukopis, da bi ste konkurs smatrali uspešnim, a mi smo imali i kvalitet i kvantitet. Kada smo se probili kroz šumu rukopisa, shvatili smo da je jako veliki broj vrlo kvalitetnih pisaca poslalo svoje romane. Finalni izbor od šest romana je bio takav, da se ne ni finale NIN-ove nagrade ne bi postidelo da dobije takve knjige – rekao je Bevc i dodao da se čak i u tako kvalitetnoj konkurenciji, roman Mirjane Drljević “apsolutno izdvojio”.

Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

– Već na prvo čitanje ovaj rukopis vas ščepa i ne pušta. U pitanju je delo zrele autorke, u kojem sve funkcioniše od početka do kraja. Vidite majstorski vođenu priču i izuzetne dijaloge. Svaki izdavač sanja da dobije ovakav rukopis i da otkrije nekog kao što je Mirjana, rekao je Bevc.

Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

Knjiga Mirjane Đurđević “Niko nije zaboravljen i ničega se ne sećamo” je, po rečima autorke, detektivski roman, o otmici tri devojčice na Novom Beogradu.

“Prvo sam želela da pišem o kraju detinjstva mog deteta i o simboličkom rastanku majke i deteta koje se dešava kada deca uđu u adolescenciju. I tu sam se oslonila na mit o Persefoni, to mi je bila kao neka pozadinska ideja, i onda sam tako došla do otmice devojčica i potrage za njima. I onda se desilo ono što mnogi pisci pričaju, da kada stvarno uđete u priču, vi je vodite do nekog trenutka, a onda ona povede vas. I onda je ta priča krenula da se širi, da bi na kraju to poslata priča o kraju mog detinjstva i moje generacije, koji je koindicirao sa 90-im godinama ovde i svim tim užasima. Ovo je roman o sećanju i zaboravljanju. I da ono što biramo da zapamtimo i zaboravimo, bira naš identitet ”, zaključila je autorka koja se u privatnom životu uspešno bavi advertajzingom.

Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

Mirjana Mićanović iz OTP Banke, čestitala je autorki pobedničkog romana i zahvalila je svim autorima koji su poslali svoje radove.

– Čast nam je da smo u partnerstvu sa izdavačkom kućom Booka prethodnih meseci ohrabrili stotine pisaca da predaju svoje rukopise i time hrabro iskoče u nepoznato.

Mirjana Drljević Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

Odluku o pobednici doneo je tročlani žiri koji čini urednički tim Booke. Rok za prijavu rukopisa bio je 15. jun, a zanimljivo je da je pobednički roman, po pravilima konkursa, izabran još u septembru, da bi urednički tim radio sa autorkom na rukopisu i pripremio ga za objavljivanje.

Bonus video: Vladimir Arsenijević o festivalu KROKODIL

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar