Tijana Milošević Foto:FoNet/Beogradska filharmonija

Čak tri nastupa Beogradske filharmonije sa nemačkim dirigentom Gabrijelom Šulcom okončana su danas koncertom od 11 časova u filharmonijskoj sali, koji je završen stajaćim ovacijama za solistkinju na violini, Tijanu Milošević, saopšteno je iz Beogradske filharmonije.

Tijani Milošević, prvoj violini Beogradske filharmonije, koja je bila solistkinja na sva tri koncerta pred svojim orkestrom, a pod vođstvom šefa dirigenta Gabrijela Felca, koji su bili održani 5. i 6. novembra, kao i danas, publika nije dala da ode sa bine nakon maestralnog izvođenja Vivaldijevih „Godišnjih doba“.

Program su, inače, otvorile kompozicije „Tužni valcer“ i „Adađo“, koje su Felc i muzičari posvetili žrtvama nedavnih terorističkih napada u Nici i Beču, a iako je bila u ograničenom broju, publika je burno reagovala nakon sva tri koncerta, pretvorivši salu Beogradske filharmonije u navijački stadion, saopšteno je iz ove institucije. Autentična i energična Tijana, odsvirala je čuvenu Vivaldijevu kompoziciju na sasvim nov način, a pored izvođačkih bravura, violinistkinja je deo kompozicije šarmantno i odzviždala.

Tijana Milošević Foto:FoNet/Beogradska filharmonija

U poduhvatu su je udruženo pratili gudači Beogradske filharmonije zajedno sa šefom, nemačkim dirigentom Gabrijelom Felcom,  „priredivši atmosferu za pamćenje kojoj ni Kovid-19 pravila nisu mogla ništa“, dodaje se u saopštenju Beogradske filharmonije.

– Moje viđenje „Godišnjih doba“ je da ona čine jedan ciklus, krug koji se zatvara, pa se potom ponovo otvara. Trudila sam se da prikažem dozu detinjeg radovanja svakom godišnjem dobu, ali i velike anksioznosti i strahove sa kojima se suočavamo, kao što su zagađenost i nedostatak vazduha. S jedne strane velika radost, a s druge problem koji pokušavamo da razotkrijemo i muzikom. Sa mojom filharmonijskom ekipom toliko dugo radim, intuitivno se razumemo i svi su maksimalno angažovali uz veliku ljubav i posvećenost. Dali su sve od sebe, pogotovo naš šef Gabrijel Felc, u želji da ovo izvođenje bude zajednička kreacija – kazala je Tijana Milošević posle nastupa.

Za kraj poslednjeg u nizu od tri koncerta filharmoničari su svoju koleginicu iznenadili „kišom“ cveća.