Betoven maraton, Beogradska filharmonija u niskom statru pred Betoven maraton
Foto: Marko Đoković/Beogradska filharmonija

Desetominutne stajaće ovacije su ispratile spektakularni Betoven maraton, udruženi poduhvat Beogradske i Dortmundske filharmonije pod dirigentskom palicom zajedničkog šefa-dirigenta Gabrijela Felca, u Koncerthausu u Dortmundu, saopštila je Beogradska filharmonija.

Uz hor Slovačke filharmonije i soliste Anu Malešu-Kutni, Mihaelu Zelinger, Janga Vo Kima i Roberta Borka, čuvena Oda radosti monumentalno je izvedena sa preko 200 muzičara na sceni.

„Jako sam srećan, ideja je uspela, publika je reagovala fantastično, a posebno mi je drago što je Beogradska filharmonija imala ovako uspešan debi u Dortmundu. Čestitke svim kolegama na velikom uspehu. Ovo je najveći projekat u mom životu, pripremio sam se na veliki napor ali mogu da kažem da mi je bilo lakše nego što sam očekivao“, rekao je šef-dirigent i ultra maratonac Gabrijel Felc.

Stajaće ovacije su pratile svaki od pet koncerta koji su održali filharmoničari. Maraton je počeo u 10 sati ujutro sa prve dve simfonije u izvođenju Dortmundske filharmonije, a Beogradska filharmonija je nastupila je u 12.30 sa Trećom i Četvrtom. Potom je nemački orkestar izveo Petu i Šestu od 17.30, a Beograđani od 17.30 Sedmu i Osmu simfoniju, nakon čega je usledio grandiozni finiš uz Devetu simfoniju. Sedamdeset minuta maestralne muzike držalo je publiku bez daha, a kulminacija je bila Oda radosti koja je publiku podigla na noge.

Bonus viceo – Anja Pavićević i Jana Bjelica: Kako smo „osvojile“ „Bokeški D mol“

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar