Marija Gulegina Foto: EPA/JUAN FERRERAS

Beogradske muzičke svečanosti, BEMUS, manifestacija, koja je trebalo svečano da bude otvorena sutra, 1. novembra, trebalo bi da počne dva dana kasnije, koncertom Marije Guljegine u "Madlenijanumu".

S obzirom na to da je slavna argentinska pijanistkinja Marta Argerič, koja je trebalo da nastupi 1. novembra u Kolarčevoj zadužbini juče na preporuku svog lekara otkazala dolazak u Beograd, BEMUS će proteći bez svečanog otvaranja.

Ako epidemiološka situacija bude dozvolila, 52. manifestacija po redu biće otvorena nastupom jednog od najboljih ruskih dramskih soprana Marije Guljegine u „Madlenijanumu“ u utorak, 3. novembra, rekli su za naš sajt iz CEBEF-a, koji organizuje BEMUS.

U okviru nastupa Argeričeve sa Simfonijskim orkestrom RTS-a i pod dirigentskom palicom Luisa Gorelika, trebalo je premijerno da bude izvedeno i poslednje delo nedavno preminule kompozitorke Isidore Žebeljan „Molitva“. Bilo je zamišljeno, kako je umetnički direktor BEMUS-a Bojan Suđić najavio za naš portal, da poslednje Isidorino delo izvede njena dugogodišnja saradnica, sopran Aneta Ilić. Međutim, s obzirom da koncerta na Kolarcu sutra neće biti, organizatori sada, kako saznajemo, traže drugi termin za premijernu izvedbu ovoga dela. Jedna od varijanti jeste da se premijera dogodi na drugom zakazanom koncertu Simfonijskog orkestra u Kolarčevoj zadužbini, 11. novembra, kada će se kao solista na klaviru pojaviti Jasminka Stančul.

Podsetimo, BEMUS je trebalo da traje od 1. do 13. novembra, a do sada su otkazana tri koncerta. Pored Argeričeve, prethodno su otkazani nastupi italijanskog sastava „40 Fingers“, koji je bio planiran za 4. novembar, kao i Big benda RTS-a sa gostima, solistima iz Nemačke, zakazan za 6. novembar.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar