Alek Boldvin Foto: Matt Agudo / Shutterstock Editorial / Profimedia; KCS / KCS Presse / Profimedia

Reditelj filma "Rust" Džoel Souza otkrio je kako je tačno došlo do tragične nesreće u kojoj je holivudski glumac Alek Boldvin ubio direktorku fotografije Halinu Hačins.

Prema Souzinim rečima, Alek Boldvin je uvežbavao scenu u kojoj je trebalo da usmeri revolver ka kameri kada je pištolj iznenada opalio i ubio direktorku fotografije, a njega ranio.

Članovima filmske ekipe je pre toga rečeno da je pištolj bezbedan.

Usledio je zvuk „koji je delovao kao bič, a zatim bučan pucanj“.

Souzina izjava policiji tako je odgovorila na pitanje zašto je pištolj bio usmeren ka direktorki fotografije, ali nije odgovorio ne pitanje kako je mouće da pištolj koji nije trebalo da sadrži pravu municiju na kraju ubije nekoga na snimanju.

Reditelj je policiji rekao da je mislio da je oružje bezbedno, jer je njemu opisano kao „ladan pištolj“, što je izraz u stručnom slengu za siguran rekvizit.

Rekao je i da je svo oružje na setu bilo pregledano i da je to bio posao oružarke Hane Gutijerez-Rid. Svaki komad oružja preggledao je i asistent reditelja Dejv Hols, koji bi zatim oružje uručivao glumcima.

Suza je dodao da je kpobnog četvrtka snimana scena u crkvi. Nakon priprema za snimanje te scene usledila je pauza za ručak, koja je održana na drugoj lokaciji. Nakon pauze su se vratili na set, ali da on „nije siguran da li je oružje ponovo provereno“.

„Njujork tajms“ piše da je Souzino svedočenje dosad nejdetaljniji opis tragedije na ranču u Santa Feu.

Boldvin je sedeo na crkvenoj klupi, gde je uvežbavao scenu unakrsnog izvlačenja revolvera, koji je zatim trebalo da usmeri direktno ka kameri. Souza je u tom trenutku stajao pored Aline Hačins, proveravajući ugao kamere.

U tom trenutku je video da se Alina ačins hvata za grudi i pada unazad. Tek tada je video da i on krvari iz ramena.

Izveštaj je sačinio detektiv Džoel Kano.

„Kada smo napravili prvi kontakt, video sam ranu na njegovom desnom ramenu“, navodi se u izveštaju detektiva Kana.

„Džoel je rekao da nikada ni pod kojim okolnostima nigde u blizini snimanja scene ne bi trebalo da bude žive municije“, rekao je Kano.

U detektivskom izveštaju piše i da je Souza imao problema sa odlaganjima snimanja, nakon što je šestoro članova ekipe dalo otkaz zbog kašnjenja u platama i loših bezbednosnih uslova. Zbog toga je brzo angažovana nova ekipa, ali je produkcija kasnija zbog problema sa zaposlenima.

Souza je rekao da je za snimanje pre pucnjave imao samo jednu kameru na raspolaganju.

U izveštaj je uključeno i svedočenje Rida Rasela, kamermana koji je stajao nedaleko od Haline Hačins i Souze u trenutku kada je pištolj opalio.

Rasel je detektivima rekao da je nakon povratka s ručka izašao sa seta na pet minuta; kada se vratio, oružje je već bilo u upotrebi. Ni Rasel nije siguran da li je oružje ponovo provereno, jer je bio odsutan pet minuta.

Dejv Hols je dohvatio revolver sa sive police koju je pripremila Gutijerez-Rid. Hols je zatim uručio pištolj Boldvinu uz uzvik „hladan pištolj!“.

Prema Raselovim rečima, Boldvin je bio „veoma pažljiv s oružjem“. Tokom snimanja jedne ranije scene, želeo je da bude siguran da nema dece u blizini kada je pucao iz pištolja. Na pitanje kako su se članovi ekipe slagali tokom pripremanja scene, rekao je da je delovalo da se svi dobro slažu.

Souza je detektivima rekao dda je ekipe pripremala scenu u trenutku kada je pištolj opalio i da incident nije snimljen.

Rasel je rekao da je posle pucnja Džoel bio sav prekriven krvlju, dok je Alina Hačins rekla da „ne može da oseti noge“.

Bonus video: Prvi snimci sa mesta nesreće gde je glumac Alek Boldvin ubio koleginicu

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare