Foto: KCS / KCS Presse / Profimedia

Mislim da nisam spremna za ovaj film, priznala je pre samo mesec dana Hana Gutjerez Rid, glavna oružarka, zadužena za proveru pištolja kojim je Alek Boldvin na setu usmrtio snimateljku Halinu Hačins.

Dama koja je bila zadužena za oružje na setu ima, kako smo već pisali, dvadesetak godina i početnica je u poslu.

Dokument sa snimanja ostvarenja „Rust“, u koji je BBC imao uvid, pokazuje da je glavna oružarka na setu bila Hana Gutjerez Rid kojoj je ovo tek drugi film u profesionalnoj karijeri, nakon ostvarenja „The Old Way“.

Pre samo mesec dana, gostujući u jednom podkastu, Gutjerez Rid je kazala kako je maltene odbila ovaj posao, što je ovako, gotovo proročki, objasnila: „Mislila sam da nisam spremna za ovaj film. Međutim, počevši da radim na snimanju, sve je proticalo glatko…“ Oglasio se, prvi put nakon tragedije i reditelj filma „Rust“, kojeg je ranio Alek Boldvin. Hitac koji je ispalio glumac, ne znajući da je u pištolju pravi metak, pogodio je snimateljku Halinu Hačins u grudi. Od zadobijenih rana preminula je na licu mesta, dok je Souza, koji je stajao iza nje, bio hitno prebačen u bolnicu, iz koje je nakon intervencije pušten.

Joel Souza
Džoel Souza Foto: SOPA Images / ddp USA / Profimedia

„Skrhan sam od bola zbog smrti prijateljice i koleginice Haline. Bila je živahna, neverovatno talentovana i uvek me je gurala da budem bolji“, saopštio je, kako prenosi „Dedlajn“ Souza, zahvališvi se svima zbog „izliva ljubavi i podrške“.

Čitavo snimanje vesterna „Rust“, koje je trebalo da traje do početka novembra, pratili su ekscesi i problemi. Čak sedam članova ekipe napustilo je, kako smo već pisali, snimanje zbog loših uslova rada, kašnjenja plata, nepoštovanja sigurnosnih i epidemioloških mera na setu. Podsetimo, samo nekoliko sati pre tragedije, kako je javio „Los Anđeles tajms“, pištolj, koji je koristio Boldvin na setu, „zakazao je„.

„Nije bilo sastanka o bezbednosti, nije bilo garancije da će se to ponoviti, svi su samo želeli da požure sa snimanjem“, kazao je za losanđeleski dnevnik jedan zaposleni na setu, dok je drugi bio toliko zabrinut da je poslao upozoravajuću SMS poruku u kojoj je stajalo: „Do sada smo imali tri slučajna pražnjenja iz pištolja, ovo je nesigurno“.

Podsetimo, oružje iz kojeg je čuveni holivudski glumac Alek Boldvin ispalio metak tokom snimanja i usmrtio jednu ženu, predao mu je pomoćnik reditelja koji mu je rekao da je „pištolj bezbedan“, stoji u sudskom zapisniku. Ni sam pomoćnik reditelja nije znao da je rekvizit napunjen bojevom municijom, i uoči snimanja scene potvrdio je glumcu da je oružje prazno, uzviknuvši „hladan pištolj“. I dok internetom kruži snimak poziva hitnoj pomoći nakon nesreće, policija traga za audio i video zabeleškom samog čina pucnjave.

Bonus video:
Kriv je onaj koji je Boldvinu dao pištolj

 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar