Šotra o smrti u vesternu: Boldvin nije kriv, zakazali pirotehničari

Kultura 22. okt. 202115:26 > 15:43
Podeli:
Foto:KOAT 7 News via AP; David Warren / ddp USA / Profimedia

Ne mogu da verujem da se ovo desilo, prva je reakcija reditelja Zdravka Šotre na incident koji se jutros završio tragedijom na snimanju filma u Americi.

Da se snimanje filma završi tragedijom, kao što je to bio slučaj kada je Alek Boldvin usmrtio snimateljku i ranio reditelja na setu ostvarenja „Rust“, Zdravku Šotri je, kako ističe za Nova.rs, nepojmljivo:

– Pokušavam da shvatim kako se to desilo. Čak se pitam i da li je namerno? Na svakom snimanju pirotehničari su zaduženi za sve što je vezano za oružje, za eksplozije… I uvek se na snimanjima koriste lažnjaci – objašnjava Šotra za naš sajt i pita:

– Kako je mogao jedan iskusan pirotehničar da dozvoli sebi da se koriste meci koji mogu da ubiju bilo koga meni nikako ne ulazi u glavu. On je tu da spreči bilo kakvu neopreznost svakog člana ekipe i mogućnost da nešto krene po zlu. Pada mi na pamet da je možda i neka diverzija. Jer, nepojmljivo mi je da jedan tako iskusan i poznat glumac, kakve god naravi bio, učini nešto tako. Krivac je onaj ko mu je dao taj „rekvizit“. Ali, istraga će pokazati šta se zaista desilo – ističe Zdravko Šotra.

U sličnom tonu je govorio i hrvatski stručnjak za pirotehniku Marijan Karoglan koji je, između ostalog, radio na Spilbergovoj „Šindlerovoj listi“:

– Pravilo je da glumac ne vodi računa o oružju. Glumcu se da oružje koje je ispravno i s manevarskom municijom koju upotrebljavamo na filmu. Dakle, gotovo bezazleno, ako nije jaka blizina. Ali čak ni iz velike blizine to oružje koje se koristi na filmu ne može ubiti osobu. Pogrešio je oružar, po mom mišljenju – kazao je Karoglan za „Večernji list“, takođe otvarajući pitanje da li je neko holivudskom glumcu smestio ili ne.

– Pogrešilo se, očito, u tome što je stavljena bojeva municija umesto manevarske. Drugog objašnjenja nema. Tu se krivica glumca isključuje u svakom slučaju.

Bonus video:

Prvi snimci sa snimanja filma

Komentari

Vaš komentar