„Otkriće veka“ – Nekropola pod studentskim domom u Kembridžu

Kultura 31. jan. 202116:32 > 16:51
Podeli:
Foto:EPA PHOTO/EPA/Nic Bothma

Nekropola iz ranog srednjeg veka pronađena je ispod zdanja studentskog doma na Univerzitetu u Kembridžu, a ovo arheološko otkriće proglašeno je jednim od najznačajnijih još od 19. veka.

Na lokaciji doskorašnjeg studentskog doma, koji je nedavno srušen kako bi se sagradile modernije zgrade za polaznike čuvenog engleskog univerziteta, arheolozi su pronašli pravo blago, preneo je „Obzerver“, nedeljno izdanje dnevnika „Gardijan“, nazvavši ga „otkrićem veka“.

Nekropola iz ranog srednjeg veka pronađena je baš na tom mestu, što je jedno od najvećih otkrića u „anglosaksonskoj arheologiji još od 19. veka“, piše „Obzerver“.

Arheolozi su na lokaciji ispod doskorašnjeg studentskog doma, inače sagrađenog tridesetih godina prošlog veka, otkrili više od 60 grobnih mesta. U tim grobnicama bilo je pohranjeno preko 200 vrednih predmeta od bronze, gline i stakla iz perioda od 400. do 650. godine nove ere, među kojima su i nakit, mačevi, grnčarija…

Takođe, pronađeni su i artefakti iz prethodnog perioda Rimske imperije, preneo je londonski list.

Kerolajn Gudson, koja predaje srednjevekovnu istoriju na Kraljevskom koledžu u Kembridžu izjavila je za „Obzerver“ da reč o veoma dobro očuvanim predmetima, ali i ljudskim posmrtnim ostacima.

– Ljudski ostaci su ostali dobro sačuvani zahvaljujući alkalnom zemljištu koje se ovde često nalazi – objasnila je Gudsonova, dodajući da će DNK analiza otkrivenih predmeta i ostataka umnogome pomoći da se rastvetle migracije stanovništva postromanskog perioda.