Foto: Krokodil

Društvo u kom se zlikovci veličaju, a murali i spomenici pisaca za decu vandalizuju i obezvređuju, ima sve razloge da se brine za sopstvenu budućnost, poručuju iz Udruženja KROKODIL povodom ponovnog uništavanja portreta Branka Ćopića čiji je autor Dušan Petričić, a koji su postavili na stepenicama Brankovog mosta pre samo dva meseca.

– Da li treba da nas čudi što u gradu zagađenom muralima koji veličaju ovejane ratne zločince i strane predsednike čije su ruke do lakata umrljane krvlju nedužnih civila neko redovno vandalizuje spomenik Branka Ćopića? Ovo delo našeg svetski čuvenog ilustratora Dušana Petričića postavili smo pre dva meseca na Malim stepenicama, u neposrednoj blizini Brankovog mosta odakle je skokom ovaj tužni čovek i esencijalni dečiji pisac mnogih detinjstava presudio sebi samom – piše „KROKODIL“ u saopštenju i podseća:

Foto: Krokodil

– Do sada smo više puta morali da ga čistimo od autolaka kojim neko nama nepoznat i skroz naskroz nejasan uporno precrtava oči na ovom predivnom Ćopićevom portretu. Mnoge stvari nam svakodnevno ukazuju da u našem društvu postoji sistemsko i strukturno izobličenje, ono što najčešće nazivamo poremećajem sistema vrednosti. Ovo nikako nije najbeznačajnija refleksija tog sindroma. Jer društvo u kom se zlikovci veličaju, a pisci za decu na ovaj način obezvređuju ima sve razloge da se brine za sopstvenu budućnost.

Podsetimo, novu izlagačku sezonu KROKODILov Centar otvario je 10. februara izložbom karikatura ilustratora Dušana Petričića pod nazivom „10, 9, 8, 7…“ i tu priliku obeležio svečanom inauguracijom 2-D spomenika Branka Ćopića na stepenicama podno Brankovog mosta.

Kako je pisac i osnivač centra Vladimir Arsenijević tada istakao, Petričićev spomenik Branka Ćopića predstavlja jedinstven primer dvodimenzionalne, „ilustrovane“ intervencije spomeničkog karaktera u javnom prostoru, a isto delo, doduše proizvedeno od trošnijeg, mekšeg materijala, bilo je, na inicijativu UK „Parobrod“ i GO Stari grad, 2015. godine postavljeno u neposrednoj blizini KROKODILovog Centra. Nakon samo nekoliko dana, taj spomenik je bio vandalizovan i uništen. Udruženje KROKODIL je tada donelo odluku da isto umetničko delo – ovaj dirljiv osvrt na ličnost i knjige omiljenog dečjeg pisca mnogih generacija – obnovi i ponovo postavi. Međutim, Ćopićev portret je sada ponovo oskrnavljen.

Bonus video: Izložba Dušana Petričića i otkrivanje 2D spomenika Branka Ćopića

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare