Foto: Nikola Đaković

Projekat Pop Culture Challenge, koji za cilj ima promovisanje demokratije, ljudskih prava i aktivizma, dobio je pobednika prvog ciklusa. Na finalnom događaju pobedilo je Udruženje Art Aparat koji je svojim projektom „Svi UGLAS - putujući online izazov” pridobio najviše glasova žirija i publike i na taj način obezbedio podršku od 30.000 USD za realizaciju svoje ideje, sapštili su iz Centar E8 koji sprovodi ovaj konkurs u saradnji sa DT Institutom.

Iz ovog udruženja svesni su da su za Rome i Romkinje u Srbiji rasizam i diskriminacija svakodnevnica, kao i da se mladi vrlo često stide svog porekla. Projekat „Svi UGLAS – Putujući online izazov” ima za cilj da, koristeći muziku i online alate, da kod učesnika razvija interesovanje za romsku kulturu i na taj način doprinese smanjenju diskriminacije i interkulturalnom učenju.

Foto: Promo

„Pop Culture Challenge”, zanimljiv i drugačiji poziv koji borbu za demokratiju povezuje sa pop kulturom, motivisao nas je da razmišljamo o inovativnim alatima koji bi nam pomogli da naš rad još više popularizujemo kod šire publike. Korišćenje virtuelnog hora i TikToka za horsko pevanje nešto je što kod nas i dalje nije široko popularizovano, a potencijal da se na ovaj način dođe do velikoj broja ljudi u čitavoj Srbiji je zaista veliki. Naše iskustvo je pokazalo da kada se ljudima da prostor za upoznavanje, razmenu i učenje, diskriminacija i rasizam nestaju, a javljaju se ljubav, empatija i solidarnost. To je ono što nas motiviše da stalno smišljamo nove ideje. Naš glavni cilj je velika horska zajednica, koja u čitavoj Srbiji promoviše multikulturalizam kroz druženje i muziku”, rekla je Maja Ćurčić, predsednica udruženja Art Aparat.

U finalnoj fazi bilo je deset projekata. O njihovoj popularnosti, mobilnosti, znanju i inovativnosti odlučivao je stručni žiri, dok je publika mogla da dodeli jednu ocenu svakom projektu. Članovi i članice žirija bili su Milica Škiljević, Partners Global, Aleksandra Petković TKV, street art umetnica, Katarina Popović, multimedijalna umetnica, Ana Toskić Cvetinović, Partners for Democratic Change i Nemanja Marinović, Zoomer.

Iako je pobedu odneo samo jedna projekat, iz Centra E8 ističu da će se potruditi da podrže sve finaliste i finalistkinje.

„Na prvom Pop Culture Challenge pozivu dobili smo čak pedest i sedam prijava. To je bilo pedeset i sedam sjajnih prijava i bilo je izuzetno teško odabrati samo deset. Takođe, svaki od deset finalnih projekata je zaista vredan pažnje, svaki je poseban i svaki se bori za rešavanje bitnih problema. Naš cilj je da pomognemo u realizaciji svih ovih ideja i uradićemo sve što možemo da tako i bude”, dodaje Vojkan Arsić, izvršni direktor Centra E8.

Foto: Nikola Đaković

Prvi ciklus Pop Culture Challenge-a je završen, ali članovi organizacija koje na njemu rade već razmišljaju o idejama i koracima za naredni poziv.

Pop Culture Challenge se realizuje u okviru projekta „Za snažnije građansko društvo“ koji je podržan od Američke agencije za međunarodni razvoj i Švajcarske agencije za razvoj i saradnju. Projekat sprovode PartnersGlobal, DT Institut, Evropski centar za neprofitno pravo i tri organizacije iz Srbije – Partneri Srbija, CANVAS i Građanske inicijative. Pop Culture Challenge je inicijativa DT Instituta koja se realizuje u saradnji sa Centrom E8.

Bonus video: reflektor teatar – Predstava o drugoj strani medalje influeserskog života

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar