Foto: Promo/Reflektor teatar

Reflektor teatar obeležava deset godina od osnivanja i tim povodom nastala je predstava „Devojčice“ u okviru projekta „Ključni koraci ka rodnoj ravnopravnosti, faza II”, koji sprovodi Agencija za rodnu ravnopravnost i osnaživanje žena (UN Women), uz finansijsku podršku Evropske unije.

– Naša trupa je osnovana premijerom predstave „Muškarčine“ u kojoj mladići govore o rodu, rodno zasnovanom nasilju i ravnopravnosti. Budući da se taj komad redovno igra celu deceniju, taj desetogodišnji put smo želeli da kompletiramo predstavom koja bi pričala istu priču ali iz ženskog ugla – objašnjava za „Novu“ Milena Minja Bogavac, koautorka i rediteljka „Devojčica“ čija je premijera bila nedavno u Dorćol platzu gde se i večeras igra od 20. časova.

Minja Bogavac Foto:Nebojša Babić

U poslednje dve godine, ističe Bogavac, svedočimo eskalaciji priče o rodno zasnovanom i seksualnom nasilju, sa kojim se suočavaju gotovo sve devojke i mlade žene.

– Te priče su zastrašujuće, ali je još strašnija ideja da je nasilje svuda oko nas, a da se o tome ćuti. U mesecu kada su besne žene najzad izašle na ulice i pokrenule neke od najmasnovnijih protesta u prethodnoj deceniji, mi smo radile predstavu u kojoj deset devojaka govori o svojim iskustvima, u odrastanju… To su iskustva vezana za strahove, nasilje, stereotipe i predrasude o devojčicama, devojkama i mladim ženama. Verujem da nema važnije i relevantnije teme za naše društvo.

U predstavi „Devojčice“ pod parolom „Ne želimo da se plašimo mraka, želimo bolji svet!“, sve priče su intimne, autentične, istinite i posebne.

Publici su ogolile dušu Jelena Cvetković (22), studentkinja sociologije na Filozofskom fakultetu u Beogradu koja trenutno volontira u okviru projekta „Drug-student”, družeći se s decom bez roditeljskog staranja. Sara Gojković iz Kraljeva (25) diplomirala je na Filološkom fakultetu u Beogradu na Katedri za romanistiku a master studije francuskog jezika i književnosti završila je u Lionu i volonterka je Crvenog krsta.

„Devojčice“ Foto: Promo/Reflektor teatar/Zidanje kadra

– Sestra mi je poslala prijavu koja je bila u obliku nekog digitalnog leksikona i opis traženih osoba je odgovarao onome što ja jesam. Tražile su se osobe koje nisu glumice i koje zanima feminizam. Ja pričam u predstavi o vršnjačkom nasilju, kako se devojčice suočavaju sa njim i kako se brane od njega, kao i o strahu u javnom prostoru i to iz ličnog iskustva. Taj ispovedni karakter mi je bio oslobađajući – rekla nam je Ana Ninković (26) diplomirana profesorka jezika i književnosti, koj trenutno studira na masteru.

O odrastanju na svoj način pričaju i mlada Anđela Memet (18) iz Kruševca, učenica Srednje Muzičke škole „Stanković” u Beogradu i deo dobošarske aktivističke grupe „Bubnjarke sa ulice”. Tu je i Adrijana Mulić (20) studentkinja sociologije na Filozofskom fakultetu u Beogradu i svestrana Ana Petrov (23) iz Pančeva, studentkinja master studija na Arhitektonskom fakultetu u Beogradu. Završila je solo muzičku školu smer solo pevanje, a svira violinu i klavir.

– Odrasla sam u Kotežu, prigradskom naselju kod Beograda i pričam u „Devojčicama“ kako izgleda odrastanje u takvoj sredini, multikulturnoj, a posebno kako sam se izborila za svoje mesto među dečacima i zašto dobila nadimak Roska – kaže Sara Ostojić (22), studentkinja Fakulteta za medije i komunikacije i trenutno radi pri kompaniji Open concept, gde prodaje fotografije na veseljima u restoranima.

„Devojčice“ Foto: Promo/Reflektor teatar

Tu su i Milena Perić (21) iz Prokuplja, koja je studentkinja Fakulteta za specijalnu edukaciju i rehabilitaciju u Beogradu, i volontira u Udruženju studenata sa hendikepom. Idejna je kreatorka Udruženja roditelja, staratelja i prijatelja dece i mladih obolelih od malignih bolesti „Epigenija”. I Lena Vujović (19) iz Šapca je studentkinja novinarstva na Fakultetu političkih nauka u Beogradu i sada je deo produkcijskog tima Reflektor teatra.

Studentkinja Filološkog fakulteta Milena Šibalić (23), koja trenutno radi kao baristkinja u kafiću, otkriva nam da joj je angažman u „Devojčicama“ bio lekovit.

– Prijavila sam se spontano i konkretno sam pričala o odnosu sa tatom i mamom, njihovom rastanku, o burnom detinjstvu i mladosti. Moj tata je preminuo prošle godine a ispovest završavam rečenicom da svi radimo na kraju ono na šta bi naši roditelji bili ponosni. Kao detetu razvedenih roditelja sve mi je bilo dozvoljeno jer su mi svi činili. Nije mi bilo lako da to iznesem iz sebe ali kroz ovaj proces sam osetila da sam sazrela – iskrena je Milena koja s drugaricama vodi brend ručno pravljenog nakita „CentarBebe“.

Minja Bogavac Foto:Nebojša Babić

Minja Bogavac veruje da je sa svojim mladim saradnicama uspela da napravi komad koji treba da gledaju devojke i žene, da bi razumele da nisu same, ali i muškarci – da bi bolje razumeli žene.

– Ova predstava je, nadam se, jedan korak ka razumevanju vekovnog patrijarhalnog nasilja, u kome živimo… I korak ka rodnoj ravnopravnosti, u kojoj želimo da odrastaju nove generacije.

„Devojčice“ kreću na gostovanja u Šabac (26.11.) , Kraljevo (29.11.), Novi Sad (11.12)…

Bonus video: Premijera opere „Deca“ u Narodnom pozorištu u Beogradu

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar