Avišaj Koen/Foto: EPA/ALFREDO ALDAI

Nove restriktivne mere, koje su danas stupile na snagu, ponovo su dovele do pomeranja početka jedne od najznačajnijih kulturnih manifestacija u nas, Beogradskog džez festivala. S obzirom na to da je bio zakazan za period od 9 do 13. decembra, a da nova ograničenja, kako nalaže odluka Vlade Srbije, važe do 15. decembra, Beogradski džez festival počeće dan kasnije.

Novi termin održavanja 36. po redu festivala sada je od 16 do 21. decembra, saopštili su organizatori ove manifestacije. Jedini novitet, s obzirom na mere, jeste sam termin festivala, dok sve ostalo, uglavnom, ostaje kako je ranije najavljivano.

Organizatori ostaju pri odluci da se festival održi u skraćenom izdanju, a uprkos pomeranju ni program nije pretrpeo bitne izmene. Najveća zvezda 36. po redu Beogradskog džez festivala jeste izraelski kontrabasista, pevač i kompozitor Avišaj Koen, a manifestacija će se odvijati na dve lokacije – u Domu omladine i Kombank dvorani.

Tokom pet festivalskih dana biće održano ukupno osam koncerata džez muzičara iz Srbije, Austrije, Italije, Francuske, Mađarske, Severne Makedonije, Hrvatske i Izraela.

Beogradski džez festival otvoriće Nenad Vasilić, naš kontrabasista i kompozitor nastupom u Velikoj sali Doma omladine 16. decembra. Vasilić, diplomac prestižne Džez akademije u Gracu, već godinama živi u Beču a svoju muziku opisuje kao fuziju evropskog džeza, improvizacija i balkanskih ritmova. Vasilić je od ove godine profesor na Berlinskom džez institutu, a beogradskoj publici predstaviće se sa projektom „Bass and Strings“.

Za drugi dan festivala, na istom mestu, zakazani su nastupi mladog trubača, fliglhoriste i kompozitora Ivana Radovojevića, koji se školovao u Austriji, kao i internacionalnog trija italijanskog tromboniste Filipa Vinjata.

Za 18. decembar planirano je da u „Amerikani“ Doma omladine nastupi „Gorica & The Grooveheadz“, sastav mladih muzičara spontano okupljenih tokom studija na džez odseku Fakulteta muzičke umetnosti u Beogradu. Nakon toga program se seli u Kombank dvoranu, u kojoj publiku očekuje koncert najveće zvezde ovogodišnjeg festivala, izraelskog džez muzičara Avišaja Koena. Iako je prvobitno bilo planirano da on svojom svirkom zatvori festival, ipak će nastupiti treće večeri.

Na trećem susretu sa beogradskom publikom Koen će sa svojim triom, koji čine azerbejdžanski pijanista Elčin Širinov i izraelska bubnjarka Roni Kaspi, predstaviti novi album „Arvoles“.

Pretposlednji dan festivala, 20. decembar biće u znaku premijernog predstavljanja projekta „Liminal Zone“ austrijskog klarinetiste, saksofoniste i kompozitora Ulriha Drekslera u Domu omladine. U pitanju je monumentalno multimedijalno delo, koje okuplja brojne umetnike objedinjujući Ulrihova zanimanja za klasiku, džez, fank, pop, filmsku muziku, drum’n’bass, hip-hop, skandinavski minimalizam, persijsku sufi muziku, trip-hop, istočnoevropski savremeni romantizam i mediteransku muziku.

Iste večeri u Kombank dvorani prvi put će se kao tandem predstaviti makedonski gitarista Vlatko Stefanovski i hrvatski pijanista Matija Dedić, dvojica velikana regionalne muzičke scene, vrsni instrumentalisti i kompozitori. Svoje talente i bogato muzičko iskustvo ujediniće pred publikom festivala kroz autorske kompozicije, ali i muzička iznenađenja.

Manifestacija će biti okončana 21. decembra specijalnim programom posvećenim bogatom istorijatu Beogradskog džez festivala. U Velikoj sali Doma omladine naši ugledni muzičari – saksofonista Jovan Maljoković, bubnjar Lazar Tošić i pijanista Vlada Maričić sa svojim bendovima biće domaćini večeri na kojoj će nastupiti i renomirani gosti, koji će podsetiti publiku na jednu epohu u razvoju srpske džez scene.

Takođe, tokom manifestacije biće predstavljena monografija Beogradskog džez festivala, u kojoj se nalaze podaci o svim festivalima koji su održani od 1971. godine. Knjiga, koju je priredio umetnički direktor festivala Vojislav Pantić, svedočanstvo je veličine Beogradskog džez festivala, a za narednu godinu najavljeno je obeležavanje pola veka od prvog izdanja ove manifestacije.

Iako se Beogradski džez festival tradicionalno održava krajem oktobra, ove godine je već dva puta odlagan, a u jednom trenutku je bilo i dovedeno u pitanje njeno održavanje zbog loše epidemiološke situacije.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar