Grupa Eyot Foto: Dragoslav Nedić/Pančevački džez festival

Koncertima austrijskog dua, koga čine pijanista David Helbok i trubač Lorenzo Raba, kao i niške grupe "Eyot" sinoć je okončano 23. izdanje Pančevačkog džez festivala, a publika je, tokom tri dana ove manifestacije, mogla besplatno da pogleda nastupe pet internacionalnih sastava iz Srbije, Hrvatske, Austrije i Izraela, kao i dokumentarni film o Irini Karamarković.

Poslednje festivalsko veče otvorio je koncert dua Dejvida Helboka i Lorenca Raba, dvojica muzičara, koji poslednjih nekoliko godina grade uspešne karijere na evropskoj sceni savremenog džeza, koji su svoje stvaralačke opuse predstavili u novim aranžmanima, saopštili su organizatori Pančevačkog džez festivala. Helbok i Rab opredelili su se pretežno za melodične kompozicije u sporom i srednjem tempu, koje su potom razrađivali kroz domišljatu i često duhovitu međuigru, koristeći potencijale svojih instrumenata i prateće elektronske efekte, a pijanista se predstavio i solo komadom posvećenim stvaralaštvu čuvenog filmskog kompozitora Džona Vilijamsa.

Helbok je, nakon nastupa, podsetio da je u Pančevu odsvirao jedan od malobrojnih koncerata pred publikom ove godine, rekavši da je „u Austriji i Nemačkoj trenutno sve zatvoreno“.

– Ovo je verovatno moj jedini koncert u novembru i zaista je sjajan osećaj svirati pred publikom uživo. Čak i sa manje ljudi zbog ograničenja, drugačija je energija u odnosu na online koncerte bez publike. Ne može se porediti. Publika je neophodna za dobru energiju – zaključio je austrijski pijanista.

David Helbok i Lorenco Raba Foto:Dragoslav Nedić/Pančevački džez festival

Nakon austrijskog dua nastupila je i niška grupa „Eyot“. Dejan Ilijić na klaviru, Slađan Milenović na gitari, basista Marko Stojiljković i bubnjar Miloš Vojvodić predstavili su se publici odabirom najboljih i najpoznatijih numera sa svojih pet albuma, dok su sa poslednjeg studijskog izdanja – „557799“ odsvirali naslovnu numeru, kao i kompozicije „Dodola“ i „Linen“, a posetioci festivala imali su priliku da čuju i ekstatična izvođenja hitova grupe, kao što su „Drifters“, „Ramonda Serbica“ i „Horizon“ sa istomenog debi albuma, koja im je jedan od koncertnih aduta tokom čitave karijere, navodi se u saopštenju organizatora ove džez manifestacije.

Dejan Ilijić, kompozitor i frontmen benda, nakon koncerta, istakao  je da se grupa „Eyot“ od početka karijere trudi da publici pruži nešto drugačije, „poput atmosfere ili harmonskih rešenja“, kao i da je poslednji album „zbir svih ideja koje su godinama imali“, objasnivši i zanimljiv naslov poslednjeg albuma benda:

– To je bio radni naziv poslednje kompozicije koju smo snimili na albumu, jer ima po dva kruga tih ritmova – pet, sedam i devet osmina. To su ritmovi kojih ima u našoj tradicionalnoj muzici, pogotovu dole u Nišu, u blizini Bugarske i Makedonije. Ja sam rođen u Đevđeliji i svake godine sam išao tamo – rastao sam uz tu muziku i ušla mi je u krv. To je nešto što nosim sa sobom, i što sam doneo u bend – kazao je Ilijić.

Tokom tri dana na Pančevačkom džez festivalu, koji je održan u organizaciji Kulturnog centra Pančeva, nastupili su izraelski pijanista Gaj Mintus, naša kompozitorka i pijanistkinja Irina Karamarković, kao i Vasil Hadžimanov i Matija Dedić u duetu.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar