Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs; narodnopozoriste.rs

Narodno pozorište u Beogradu 1. oktobra zvanično počinje novu sezonu, 154. po redu, dvema predstavama; na Velikoj sceni, u 19 časova, "Koštana" opera Petra Konjovića, a na Sceni "Raša Plaović" u 20.30 biće izvedena drama Ðorđa Kosića "Uspavanka za Aleksiju Rajčić", najavili su iz pozorišta.

Jedna od najpopularnijih domaćih opera „Koštana“, prema istoimenoj dramskoj priči Bore Stankovića, pod dirgentskom upravom Ane Zorane Brajović, i u režiji Juga Radivojevića, posle skoro trogodišnje pauze vraća se na scenu.

Poslednji put ovo delo, čija se priča dešava u epohi, ali u novoj modernoj postavci, u koju su na suptilan način uključeni i brehtovski elementi, bilo je na repertoaru 22. januara 2020. godine.

Na otvaranju sezone nastupiće: Sofija Pižurica (Koštana), Nenad Jakovljević (Hadži Toma), Nataša Jović Trivić (Kata), Dejan Maksimović (Stojan), Biljana Jovanović (Stana), Darko Ðorđević (Arsa), Anastasija Stanković (Vaska), Miodrag D. Jovanović (Mitke), Milan Obradović (Grkljan), Željka Zđelar (Salče), Vuk Radonjić (Marko i treći građanin), Dubravka Filipović (Magda), Nataša Jovović (Sofka), Isidora Stevanović (Koca), Stefan Živanović (prvi građanin), Filip Vučić (drugi građanin), Mihailo Šljivić (Policaja), Mihailo Otašević (Alil), glumac Dimitrije Ilić (Asan) i balerina Olga Olćan (Alter ego).

U predstavi učestvuju Orkestar, Hor, Balet i Operski studio „Borislav Popović“ Narodnog pozorišta u Beogradu.

Scenografiju potpisuju Miraš Vuksanović i Jasna Saramandić, kostime je uradila Katarina Grčić Nikolić, a koreografiju Vladimir Logunov.

U fokusu je pre svega moja odgovornost. – napominje Jug Radivojević –

„Radeći dramu „Koštana” i to dva puta (Jugoslovensko dramsko pozorište i Šabačko pozorište) moja je obaveza bila tumačenje Bore Stankovića. Ovoga puta, u operi, zadatak je udvostručen – uz genijalnog pisca, bavim se i genijalnim kompozitorom Petrom Konjovićem. Ta kompatibilnost Konjovića i Stankovića je kosmička. Temom i sadržajem stvorili su verovatno jedno od najznačajnijih umetničkih dela u Srba“, rekao je Radivojević.

Bonus video: Ivan Mihailović Kada je predstava dobra, publika je publika, i ako igramo na ulici, nema podele

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar