Sladak život/Foto:Screenshot/mojoff.net

Od kulturnih onlajn događaja za sredu, 8. april, izdvajamo film "Prisni neprijatelj" Dejvida Elhofena, opere "Koštana" Petra Konjovića i "Hofmanove priče" Žaka Ofenbaha, balet "Pinokio" i tribinu posvećenu Vinči.

FILM
Program onlajn filmskog festivala “Moj OFF” počinje u 9 sati selekcijom “Velikani filma” i filmom “Sladak život” Federika Felinija.

Od 12 sati na programu je dokumentarni film “Zvučni talasi” Midž Kostin, koji otkriva skrivenu snagu zvuka u kinematografiji, upoznaje nas sa neopevanim herojima koji je stvaraju i sadrži uvide legendarnih reditelja sa kojima sarađuju.

Prikazane su priče o rediteljima kao što su Džordž Lukas, Stiven Spilberg, Dejvid Linč, Barbara Strajsnan, Ang Li, Sofija Кopola i uspesima koje su nizali radeći sa pionirima zvučnog dizajna Valterom Murcom, Benom Burtom i Garijem Ridstromom i mnogim drugim autorima koji su ih sledili.

Termin za decu, od 15 sati rezervisan je za porodičnu avanturu “Abigejl” Aleksandra Boguslavskog.

Mlada devojka Abigejl živi u gradu čije su granice zbog epidemije misteriozne bolesti već godinama zatvorene. Njen otac bio je jedan od zaraženih i odveden je kada je ona imala šest godina. U borbi s moćnicima, kako bi pronašla svog oca, Abigejl saznaje da je njen grad pun magije i u sebi otkriva izvanredne sposobnosti.

Glavna sekcija, “Viđeno neviđeno” od 18 sati donosi bugarsko-grčko ostvarenje “Otac” koji su režirali Kristina Grozeva i Petar Valchanov.

Dan nakon što je Valentina umrla, njeni ožalošćeni muž Vasil i sin Pavel saznaju da ona uporno pokušava da dobije njihovog komšiju na telefon. Naivno verujući u natprirodno, Vasil kreće na put da upozna poznatog medijuma, terajući svog otuđenog sina da krene sa njim i pobrine se da njegov stari ostane na pravom putu.

Od 21 čas na programu je belgijsko-francuska koprodukcija “Prisni neprijatelj” Dejvida Elhofena.

Dri i Manuel su prijatelji od detinjstva koji su krenuli različitim putevima u životu: Manuel prihvata težak život, dok Dri postaje policajac. Kada Manuelov najveći posao krene po zlu, njih dvojica se susreću i shvataju da su potrebni jedan drugome da bi opstali u surovom svetu.

Festival MESS  od 20 sati pa do ponoći na zvaničnom „Jutjub“ kanalu i „Fejsbuk“ profilu prikazuje filmove „Sabah“ Danisa Tanovića, „U zraku“ Jasmile Žbanić i „Razdvojeni“ Samija Šehadea.

POZORIŠTE, OPERA, BALET

Na reperotaru “Jutjub” kanala Narodnog pozorišta u Beogradu od 21 sat je opera Petra Konjovića “Koštana”, prema istoimenoj drami Borislava Stankovića, u režiji Juga Radivojevića i pod dirigentskom upravom Ane Zorane Brajović.

Premijera je bila 14. juna 2019. na Velikoj sceni nacionalnog teatra.

Opera „Koštana“ Petra Konjovića, Foto:Screenshot/Youtube/ Narodno pozorište u Beogradu

Opera i teatar Madlenianum na svom “Jutjub” kanalu od 19.30 sati emituje operu Žaka Ofenbaha “Hofmanove priče” režiji Dejana Miladinovića i pod dirigentskog palicom maestra Gorjana Korunoskog. Scenografiju je osmislio Miljen Kljaković Kreka, a kostime Milanka Berberović.

Retko izvođena na ovim prostorima premijerno je izvedena u okviru 37. BEMUS-a 7. oktobra 2005. godine.

Igraju: Džon Ulenhop, Darija Olajoš-Čizmić, Sofija Pižurica, Ljubomir Popović, Miodrag Miša Jovanović, Tanja Obrenović, Aleksandar Dojković, Nenad Nenić, Darko Đorđević, Danijela Radonjić, Sara Ilić, Milica Tešić, Vesna Novaković, Andrijana Kusicki, Dušan Anastasov, Ljubo Jaćimović, Nemanja Jovović, Vladimir Đorđević, Velibor Pantić, Vladimir Grubač, Ivana Živković.

Od 14 časova pa u naredna 24 sata na zvaničnom sajtu i “Fejsbuk” stranici Srpskog narodnog pozorišta iz Novog Sada dostupan je snimak baleta “Pinokio” Nodara Viktoroviča Čanbe, u koreografiji Dragana Jerinkića, a igraju Ivan Đerković, Naojuko Acumi, Katarina Kljajić, Samjuel Bišop, Aleksandar Bečvardi, Igor Tauber, Ajaka Saito, Branka Gligorić, Mina Radović i drugi.

Praizvedba je bila 28. aprila u SNP-u ouči Svetskog dana igre koji se obeležava 29. aprila.

U okviru Prvog internet regionalonog festivala teatra za decu – PIR Fest na „Jutjub“ kanalu Gradskog pozorišta Podgorica u 17 sati biće prikazan “Čarobnjak iz Oza” u produkciji domaćina festival.

Predsavu prema romanu Franka Lajmana Bauma i u dramatizaciji Aleksandre Glovacki, režirao je Jagoš Marković.

Igraju Igraju: Kristina Obradović, Jelena Simić, Dejan Đonović, Božidar Zuber, Sanja Popović, Branimir Popović, Sejfo Seferović i Filip Đuretić.

Na “Jutjub” kanalu Malog pozorišta “Duško Radović” u 19 časova u okviru emisije „Bajka u 7“, na programu je audio bajka „Slavuj“ Hansa Kristijana Andersena, koja govori o caru koji je više voleo pesmu mehaničkog slavuja nego pravog slavuja.

Uz svaku bajku, dolazi i propratni tekst o piscu, kompozitoru muzike, kao i samoj bajci, uz predloge kako da slušanje bajke učinite što zanimljivijim i interaktivnijim. Bajke čita i oživljava dobro poznati glas Vladislave Đorđević, a dizajn zvuka potpisuje Pavle Gajić. Interpretaciju bajke pratiće muzika Antonia Vivaldija.

Metropoliten opera iz Njujorka od 19.30 sati po lokalnom (1.30 sati po našem) vremenu emituje snimak Verdijevog “Falstafa” pod dirigentskom upravom Džejmsa Levina.

MUZIKA

Platfdorma „Songkick“ tokom celog dana nudi živi prenos koncerata počev od 9 sati. Danas su to nastupi sledećih izvođača: Janice Vidal, Layla Sania, Vu, jill Vidal, Panther, Cavetown, Kaho Hung, M Ward, Kathleen, Melissa Etheridge, Quinn XCII, Echosmith, Dillon Francis.

EXIT festival svake večeri u 20.20 sati na društvenim mrežama i zvaničnom sajtu festivala emituje specijalan program koji čine do sada neobjavljeni festivalski nastupi, kao i uključenja vodećih domaćih di-džejeva koji nastupaju u direktnom prenosu iz svojih domova.

TRIBINE

Božidarac Digital i „Beograd za početnike“ u 19 časova, organizuju tribinu – „Vinča – najstariji grad u Evropi?“.

Novinarka Smiljana Popov, autorka naučno-popularnog televizijskog serijala „Beograd za početnike“, razgovaraće sa arheologom Draganom Jankovićem, učenikom čuvenog Dragoslava Srejovića koji je otkrio Lepenski vir.

Saznaćemo kako su Vinču zapravo pronašli Dunav i jedan obični srpski seljak, Panta Čeprkalo, ali i tajne i laži „vinčanskog pisma“, sa naučne strane.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram