Foto: printscreen/youtube@TheLoon

Fil Mej, frontmen benda Pretty Things, preminuo je u bolnici u 76. godini nakon operacije povrede kukova zadobijene u nezgodi na motociklu, preneli su svetski mediji.

Fil Mej, rođen u Dartfordu 1944. godine, jedan je od osnivača grupe The Pretty Things, u kojoj su sa njim bili i Dik Tejlor, koji je malo pre toga napustio Rolingstonse, kao i Džon Staks, Brajan Pendlton i Viv Endrjuz, piše britanski „Gardijan“.
Opisivani i kao „Rolinstonsi za siromašne“, Pretty Things brzo su postali jedna od ključnih grupa londonske ritam i bluz scene, ali su kasnije u svoj zvuk uneli i elemente roka i psihodelije.
Sa „Don’t Bring Me Down“ dospeli su u vrhove top-lista, zapažene uspehe imali su i sa drugim pesmama, a istovremeno sa dugim kosama rasla je i njihova reputacija divljih muzičara na bini, sklonih psihoaktivnim supstancama.

 

 

Mej je bio prijatelj sa Rolingstonsima i Dejvidom Bouvijem, a kako piše „Gardijan“, i „biseksualac koji je nosio dugu kosu i od sebe stvarao markantnu ličnost kontrakulture“.

– Pre nego što će Pretty Things dospeti na TV ekrane, maltretirali su me, pljuvali i uvlačili u tabanja jer se to dešavalo u ta vremena dok smo bili studenenti umetnosti. Doba našeg šegrtovanja proveli smo kao autsajderi – pričao je Mej u intervjuu britanskom listu pre dve godine.

Najpoznatiji album benda Pretty Things „SF Sorrow“ (1968) smatra se prvim rok-opera albumom, a objavljen je godinu pre ploče „Tommy“ benda The Who. Dočekan je kao promašaj i tek kasnije stekao je kultni status.

Bend koji su poštovali najrazličitiji muzičari poput Džimija Hendriksa, Ramonsa, grupa Aerosmith ili Kasabian, nikada se formalno nije rasturio, iako su poslednji koncert održali 2008. godine sa Dejvidom Gilmurom (Pik Floyd) i Vanom Morisonom kao gostima.

 

Mej je objavio i solo bluz rok album sa pratećim sastavom „Fallen Angels“ (1976), na kom su polovinu pesama napisali i sa njim odsvirali članovi bendova Fleetwood Mac i Humble Pie, ali su ga ostavili samog usred snimanja, pa je Mej ploču završio sa studijskim muzičarima.

Kada je 2014. godine utvrđeno da pati od hronične bolesti pluća, odustao je od turneje, da bi se vratio naredne godine, a potom je sa bendom snimio i album „The Sweet Pretty Things (Are in Bed Now, of Course…)“.
Iza benda su ostale i pesme za novi album koji je trebalo da bude objavljen ove godine. Mej je za sobom ostavio sina Parisa i ćerku Sorel, a živeo je sa partnerom Kolinom Grejemom.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare