Foto: Printscreen Rts

Mirčeta Vujičić, nekadašnji glumac, koji je okrenuo leđa filmskoj karijeri da bi postao drvoseča, preminuo je u 83. godini u rodnom selu Pravoševi, a danas je sahranjen na Zlataru.

Vujičić (1937-2020), koji je tokom kratke karijere odigrao 11 filmskih uloga, veliko platno zamenio je daleke 1973. godine „zanimanjem“ drvoseče i životom na selu. Tokom samo pet godina uspeo je da odigra devet epizodnih rola u filmovima, kao što su „Nizvodno od sunca“, „Miris poljskog cveća“, „Kros kantri“, stoji na sajtu IMDB.

Mirčeta je u mladosti, kako pišu Varoške novine, igrao sa čuvenim glumcima, kakvi su Milena Dravić, Neda Arnerić, Olivera Marković, Ljuba Tadić, Dragomir Bojanić Gidra, i poklanjao se publici na filmskim festivalima u Puli i Nišu, da bi, uprkos primamljivim ponudama, 1973. godine, nakon devet igranih filmova, odlučio da se vrati u rodno selo i sve do penzije obara stabla smrče.

– Igrao sam nakon toga u još dva filma, ali kako nije mogao da mi više pravda odsustvovanja sa posla, tadašnji šef Šumske sekcije mi je postavio uslov „film ili testera“. Ja sam odabrao ovo drugo i nisam se pokajao- pričao je pre nekoliko godina Mirčeta.

Pred filmske kamere Mirčeta Vujičić stao je prvi put, sasvim slučajno,1968. godine, jer su u selu Pravoševa Staša Borisavljević i njen suprug Fedor Škubonja snimali film o životu ljudi iz zlatarskog kraja- „Nizvodno od sunca“. Jedan glumac se razboleo i Mirčeti su ponudili epizodnu ulogu Međa Bakića, koju je odigrao bez ponavljanja. Nakon tog filma, počele da pristižu ponude i drugih reditelja, pa se ređaju role u ostvarenjima „Biciklisti“, „Miris poljskog cveća“, „Bombaši“, „Klavir štimer“, „Smrt paora Đurice“, „Skerco“, „Sudbine“, „Zbogom ostaj bunkeru na reci“… U Delićevom filmu „Sutjeska“, u ime proletera, predao je lično raport Ričardu Bartonu, koji je tumačio Tita. U filmu Puriše Đorđevića „Kros kontri“ igrao je čak i glavnu mušku ulogu, a partnerka mu je bila Milena Dravić. Upravo za ovo ostvarenje zaradio  je najveći novac, otkrio je za Varoške novine, dodajući da od bavljenja glumom zarada i nije bila neka.

-Ja kao običan seljak, naturščik, za ulogu sam dobio tri hiljade dinara, a Milena Dravić, vrstan profesionalac, četiri hiljade. Možda sam mogao dobiti i više, ali nisam tražio…- govorio je Mirčeta Vujičić.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare