Foto:Screenshot/Youtube

Prvak drame Kruševačkog pozorišta Milija Vuković preminuo je jutros u 73. godini života, nakon duge i teške bolesti, saopštio je taj teatar.

U svojoj karijeri dugoj skoro pet decenija ostvario je više od 150 uloga, kako na matičnoj sceni tako i širom regiona, za koje je osvojio veliki broj  nagrada.

Milija Vuković rođen je 3. septembra 1947. godine. Glumom je počeo da se bavi kao učenik Ekonomske škole u Paraćinu.

Na Akademiji dramskih umetnosti u Beogradu proveo je dve i po godine i posle jednogodišnje pauze zbog bolesti umesto nastavka studiranja došao je u Kruševačko pozorište, gde je od 1. februara 1973. godine profesionalno angažovan. Prva uloga mu je bila Mane u „Zoni Zamfirovoj“.

Najupečatljivija ostvarenja su mu uloge u delima klasika srpske i svetske književnosti – Andrića, Selimovića, Ćosića, Nušića, Čehova, Dostojevskog, Ostrovskog.

U matičnom pozorištu oživeo je likove poput Spasoja Blagojevića u “Pokojniku”, Tase, Jerotija i Žike u “Sumnjivom licu”, Jevrema Prokića u “Narodnom poslaniku”.

Gostovao je u pozorištima Beograda, Niša, Prištine, Zaječara i radio sa rediteljima kao što su Jovan Putnik, Muci Draškić, Jagoš Marković, Milan Karadžić, Siniša Kovačević, Nebojša Bradić, Darijan Mihajlović, Kokan Mladenović, Jug Radivojević.

Igrao je u filmovima “Kuća pored pruge” i “Neka čudna zemlja”, kao i u serijama “Srećni ljudi” i „Selo gori, a baba se češlja“.

Dobitnik je velikog broja nagrada na festivalima po Srbiji, kao i Zlatne značke Kulturno-prosvetne zajednice Srbije za doprinos kulturi, Spomen plakete grada Kruševca i godišnje nagrade Kruševačkog pozorišta „Bora Mihailović“.

„Izneo je širok dijapazon glumačkih ostvarenja, bio inspiracija svim mlađim glumačkim generacijama i jedan od utemeljivača srpskog modernog pozorišta. Svojom odlukom da ostane u Kruševcu doprineo je da se grad pozicionira kao jedan od pozorišnih centara u Srbiji i time zavredio poštovanje svih budućih pokolenja, kako stvaralaca, tako i obožavalaca pozorišne umetnosti“, ističu u Kruševačkom pozorištu.

Vuković će biti sahranjen u petak, 17. aprila, u 14 časova na Novom groblju u Kruševcu, u krugu porodice, a komemoracija će biti održana na jesen u Kruševačkom pozorištu.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram