Foto:Tanjug/AP Photo/Kevork Djansezian

Olivija de Hevilend, zvezda zlatne ere Holivuda i dvostruka dobitnica Oskara, preminula je danas u 105. godini u Parizu, preneli su svetski mediji.

Čuvena glumica, koja je 1. jula proslavila svoj 104. rođendan, preminula je mirno, u snu, u svom domu u Parizu, gde je živela poslednjih šest decenija.

Olivija de Hevilend rođena je 1. jula 1916. u Tokiju, gde je njen otac predavao engleski, a veći deo svoje mladosti provela je u Kaliforniji gde se, nakon razvoda roditelja, preselila sa majkom i sestrom, takođe slavnom glumicom Džoan Fontejn (1917 – 2013). Jedna od zvezda svog vremena, od 1933. godine, kada je debitovala kao Hermija u ekranizaciji Šekspirovog „Sna letnje noći“, do 1988. godine, kada se povukla, snimila je 49 filmova i osvojila je dva Oskara, za ostvarenja „Svakom svoje“ (1946) i „Naslednica“ (1949).

Dvostruka oskarovka Foto:Album / Album / Profimedia

Pažnju filmske publike privukla je već na početku karijere, igrajući uz Erola Flina u filmovima poput „Kapetan Blad“ (1935) i „Avanture Robina Huda“ (1938), a široj publici poznata je i po ulozi Melani Hamilton iz filma „Prohujalo sa vihorom“ (1939), za koju je bila nominovana prvi od pet puta za Oskara.

U filmu „Prohujalo s vihorom“ Foto: FilmStills.net / Film Stills / Profimedia

Tokom četrdesetih godina, pored dva za koja je nagrađena zlatnom statuom, snimila je i filmove „Zadrži zoru“, „Snejk Pit“… Nakon duge borbe na sudu protiv studija „Vorner braders“ oko ugovora dobila je spor i taj slučaj od tada je poznat kao „Zakon de Hevilendove“, koji omogućava da glumci dobiju bolje uslove. Tokom pedesetih snimila je ostvarenja „Moja rođaka Rejčel“, „Ta dama“, „Ambasadorova kći“, a šestu deceniju obeležila joj je uloga u psihološkom trileru „Tiho, tiho, Šarlota“ Roberta Oldriča (1964) uz Bet Dejvis.

U filmu „Dama u kavezu“ Foto:Rights Managed / Mary Evans Picture Librar / Profimedia

Sedamdesetih igrala je u tada popularnom filmu katastrofe „Aerodrom ’77“ i hororu „Roj“, a početkom te decenije pojavila se i u filmu „Avanturisti“ u kom je glavnu ulogu igrao Bekim Fehmiu.

Paralelno sa filmskom karijerom, bavila se i pozorištem i televizijom. Za epizodnu ulogu u TV filmu „Anastasija: Misterija Ane“ (1986) osvojila je Zlatni globus i nominaciju za nagradu Emi.

Poslednji film snimila je 2009. godine, kada se pojavila u maloj ulozi u „Bolje pamtim kada slikam“.

Poslednja diva zlatne ere Holivuda Foto:Tanjug/AP Photo/Thibault Camus

Olivija de Hevilend ima svoju zvezdu na Bulevaru slavnih od 1960. godine. Sredinom šezdesetih, na poziv francuske vlade, bila je i prva žena koja je predsedavala žirijem Kanskog festivala.

U novembru 2008. godine, tadašnji predsednik SAD Džordž Buš dodelio joj je Nacionalnu medalju za umetnost, dve godine kasnije francuski predsednik Nikola Sarkozi proglasio ju je Vitezom legije časti, a juna 2017. britanska kraljica Elizabeta dodelila joj je titulu dame.

Udavala se dva puta, za pisca Markusa Gudriča sa kojim je bila u braku od 1946. do 1953. godine i potom za novinara Pjera Galantea, urednika pariskog „Pari mača“, sa kojim je imala ćerku.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare