Foto:Screenshot/Youtube/Youtube/Vijesti Online

Da li je moguće da je Momo Kapor lično kriv za propast Beograda, zar nema neko malo življi koga bi mogli da optuže, pita piščeva i slikareva ćerka Ana Kapor, reagujući na ocenu hrvatskog novinara i pisca Borisa Dežulovića da je Beograd, između ostalih, ubio Momo Kapor.

„Beograd se sam ubio. Nije ga ubio nijedan nesretnik s Kosova ili iz Krajine, već Momo Kapor, prvosveštenici njegovog asfalta, kojekakvi Minimaksi, Bore Đorđevići i sličan, vrlo gradski otpad“, kazao je Dežulović za Nova.rs.

Ova izjava, koja je izazvala lavinu reagovanja u ovdašnjoj javnosti, ponukala je i ćerku Mome Kapora, slikarku Anu Kapor da se oglasi putem Fejsbuka. U postu na ovoj društvenoj mreži Kaporova navodi da ju je kontaktirala novinarka kako bi odgovorila na napad na njenog oca.

Pitala me je danas jedna novinarka da li želim da odgovorim na napad na tatu. U jednom tekstu koji je pročitala pre neki…

Posted by Ana Kapor on Monday, December 14, 2020

– U jednom tekstu koji je pročitala pre neki dan, kaže, optužuju ga da je lično kriv za propast Beograda. Da li je moguće da je baš on razlog? Zar nema neko malo življi koga bi mogli da optuže? Skoro jedanaest godina posle smrti i dalje je tema. Bio bi srećan da zna. Voleo je publicitet – piše Ana Kapor.

Iako ističe da je potrebno stati na stranu onih slabijih, koji ne umeju ili ne mogu da se brane jer ih više nema, to sa njenim ocem „nije slučaj“:

– On je sebi odbranu obezbedio za života – knjigama. Neke od najlepših redova posvetio je gradu u kom se nije rodio ali koji je suštinski razumeo, voleo i osećao kao svoj. Te knjige su ostale iza njega – piše Kaporova, naglašavajući da su knjige njenog oca „položile test vremena što je jedino važno za pisca„. Kao i da se čitaju i dalje u „novim, lepo opremljenim izdanjima“.

Zato, reagujući na reči hrvatskog pisca i novinara izrečene u razgovoru za naš sajt, Borisu Dežuloviću poručuje:

– Želim Dežuloviću da njegove knjige dožive nešto slično, jednoga dana kada ga ne bude. Nadam se što kasnije, jer je moj vršnjak.

Slikarka je podsetila kako je i ona, kao sasvim mlada, došla u jedan grad koji ju je primio i u kome živi gotovo 40 godina. Ocenila je i da taj grad, Rim nije ono što je bio ranih osamdesetih, kada je došla:

– Ali, duh Rima će preživeti, baš kao i duh Beograda, bez obzira na sve. Nema mesta brizi i uvredljivim tonovima – zapisala je Kaporova, napomenuvši da je zbog svega toga odbila ponuđeni intervju jer „ne treba nikog da brani“:

– A Beograd – on je upravo onakav kakvim ga doživljavate. Nije do Beograda. Do vas je – zaključila je Ana Kapor.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare