Draza Petrovic
Draža Petrović Foto:Vesna Lalić/Nova.rs

Naravno da je Beograd, sa raznim Vesićima na čelu, na dobrom putu da postane selendra, kaže za Nova.rs Dragoljub Draža Petrović, glavni i odgovorni urednik "Danasa", kolumnista i član autorskog tima emisije "PLJIŽ", komentarišući buru koju su izazvale ocene pisca i novinara Borisa Dežulovića o glavnom gradu Srbije.

– Nisam baš ubeđen da je Momo Kapor poseljačio Beograd, kako kaže Boris Dežulović, ali mnogi pokušavaju to da urade – ističe Petrović, osvrćući se na intervju koji je hrvatski pisac, kolumnista i novinar dao za naš sajt.

Podsetimo, Dežulović je u razgovoru za Nova.rs ocenio da se „Beograd sam ubio“, kao i da ga „nije ubio nijedan nesretnik s Kosova ili iz Krajine, već Momo Kapor, prvosveštenici njegovog asfalta, kojekakvi Minimaksi, Bore Đorđevići i sličan, vrlo gradski otpad“.

Kao nekadašnji stanovnik ovoga grada, Dežulović je dodao i da je „Beograd danas Potemkinova kasaba, scenografija Pink televizije, somnabulni set za Mitrovićevu ‘Zadrugu’…“

Draža Petrović, međutim, glavni problem Beograda vidi u tome što stanovnici ovoga grada sve više postaju pasivna masa.

– Možete joj srušiti ili prekopati šta hoćete, a masa će seljački potuljeno ćutati i neće mrdati iz svoja četiri zida da se pobuni. Nedostatak pobune je ono što je poseljačilo naš grad – ocenjuje naš sagovornik.

Draža Petrović Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

Govoreći o buri koju su Dežulovićeve reči izazvale, Petrović ističe da je hrvatski pisac i novinar „najgenijalniji regionalni kolumnista“.

– I takav je, evo, već skoro tri decenije. On je čovek kome su na zgradi u kojoj je živeo u Splitu napisali: „Ovde živi Boris Smrdežulović“, baš zato što nikada nije pisao ni o Splitu ni o Hrvatskoj tako da bi se svideo nekakvom hrvatskom nacionalističkom ili tranzicijskom ološu. Najlakše je pričati ono što svi vole da čuju, bilo da ste novinar, tviteraš ili političar. Dežulović to nikada nije radio, niti bi trebalo da ga zbog njegovog mišljenja smatramo neprijateljem našeg grada – smatra naš sagovornik i dodaje da ovde postoji daleko veći problem od Dežulovićevih reči:

– Veći problem su oni koji upravo podižu onaj abnormalni naprednjački vibrator u vidu kule u Beogradu na vodi, zaklanjajući tim čudom sliku Beograda koji volimo. Ono što radi Vučić sa Beogradom je daleko veći problem od jedne izjave Dežulovića. A najveći problem je što se zbog toga, kao što rekoh, skoro niko ne buni – zaključuje Dragoljub Draža Petrović.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare