Detalj rada "Vodeni talisman" Tatjane Jakovljević Foto: Promo

Glavni žiri konkursa "Postani deo kvarta" sačinio je uži izbor idejnih rešenja za umetničke radove planirane na 16 lokacija u okviru Beograda na vodi, saopštili su organizatori.

Ta idejna rešenja su, kako je saopšteno, trenutno u fazi usklađivanja sa lokacijama na kojima će po završetku izrade umetnički radovi biti postavljeni, a pobednici će uskoro biti objavljeni. Na konkurs je, navode organizatori, stiglo više od 300 prijava umetnika za 21 lokaciju, a preliminarnu selekciju idejnih rešenja napravio je savetodavni žiri, koji su činili kustos Olivera Vukotić, istoričar umetnosti Nikola Šuica i kustos i umetnički konsultant Aleksandra Lazar.

Detalj rada „Srce“ Jelene M. Stepanov Foto: Promo

„Nakon toga, sve prijave je dodatno razmatrao glavni žiri sačinjen od art konsultanata i kustosa iz Dubaija, koji je odabrao 16 idejnih rešenja za umetničke radove koji će biti izvedeni i postavljeni na 16 lokacija u okviru Belgrade Waterfronta. Nakon preliminarnih konsultacija i na osnovu inicijalnih predloga, naši timovi umetničkih konsultanata u Beogradu i Dubaiju blisko su sarađivali sa umetnicima koji su prošli u uži izbor. Utvrđeni su glavni narativi za Galeriju Belgrade, a zajednički se radi na razvijanju najboljih ideja kako bi bio ostvaren najjači vizuelni efekat. Zajedno se razmatraju detalji, dizajn, materijali, tehničke i kontekstualne specifičnosti svakog rada, da bi se došlo do najboljih rešenja“, dodaje se u saopštenju.

U saopštenju se navodi i da se trenutno „pored usaglašavanja svih detalja, radi na potpisivanju ugovora sa umetnicima“, da umetnici počinju sa izradom skulptura i dodaje da će „kada budu završene, skulpture biti postavljane fazno, prateći rokove za završetak građevinskih radova na izabranim lokacijama“.

Organizatori konkursa navode i da će „po objavljivanju liste izabranih umetnika čija će dela biti izrađena i postavljena na predviđene lokacije biti objavljena imena pobednika konkursa koji dobijaju novčane nagrade“ i dodaju da su uvereni da će „svi sugrađani i posetioci biti impresionirani onim što je urađeno u okviru najvećeg domaćeg umetničkog konkursa“, a da će na samom kraju biti organizovana izložba na kojoj će javnost imati priliku da se upozna sa svih 300 elektronski pristiglih idejnih rešenja.