Postavljanje spomenika velikom županu Stefanu Nemanji počelo je na Savskom trgu. Spomenik, čiji je autor ruski vajar Aleksandar Rukavišnikov, visok je 23 metara nad zemljom, dok ima deo od pet metara pod zemljom. 

Kako je svojevremeno objasnio zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić, da bi spomenik težine 72 tone bio stabilan, urađeni su šipovi na dubini od deset metara, jednaki onima koji se postavljaju kada se gradi sedmospratna zgrada.

Statua se ne nalazi na klasičnom postamentu već figura Stefana Nemanje u carskoj odori stoji na napuklom vizantijskim šlemu, koji se na četiri kraka oslanja na zemlju i odakle se pomalja vladarsko žezlo.

Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Šlem će, prema najavama, biti muzej na otvorenom, jer će sa unutrašnje strane biti obložen mozaicima sa scenama iz života Stefana Nemanje i u njega će moći da ulaze posetioci.

Oko spomenika, na Trgu, nalaziće se 46 mlaznica, a spomenik će biti osvetljen posebnom rasvetom.

Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

Spomenik je izrađen u radionici vajara Rukavišnikova u Rusiji, a u Srbiji je dopremljen u delovima.

Izrada spomenika od početka je izazvala veliku buru u javnosti. Jedino što je bilo neupitno je da veliki župan Stefan Nemanja zaslužuje da ima spomenik, dok je sve ostalo u vezi sa ovim projektom bilo sporno, od samog konkursa za izradu spomenika, dok izgleda spomenika, mesta gde se postavlja, do tajnosti finansijskih detalja njegove izrade. Čak je i pokrenuta peticija kojom se tražilo od gradskih vlasti da odustanu od konkretnog projekta.

„Ovo će biti faraonski spomenik. Čini mi se da je to priprema za spomenik budućem šefu, jer bi on, verovatno, želeo da ima takav spomenik. Ti spomenici su neviđeno veliki i nemaju nikakav odnos prema čoveku. To je nešto nadljudsko i zato kažem da je faraonski. To je nešto što izlazi iz kodeksa normalnih spomenika, ne samo po izgledu nego po svojoj pretencioznosti“ ocenila je svojevremeno istoričarka Irina Subotić za Nova.rs.

Sa druge strane, dodatnu polemiku je izazvala činjenica da javnost ne zna ništa o tome koliko će ceo projekat koštati. Cena je, navodno, proglašena tajnom, koji ćemo možda saznati tek 2023. godine.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram