Foto:Vojkan Ristić/Danas

Ovogodišnji Pozorišni festival „Borini pozorišni dani“ koji će po 43. put održan u na sceni Pozorišta „Bora Stanković“ od 21. do 28. oktobra pod sloganom „Pozorište u traumatizovanom društvu“, okupiće ansamble iz Srbije, Hravatske, Rumunije i Severne Makedonije, saopštio je na jučerašnjoj konferenciji za medije selektor festivala Slobodan Savić, pozorišni kritičar, i urednik u RTS-u.

Na dan kada vranjsko pozorište obeležava svoju godišnjicu postojanja i rada, 21. otkobra premijerno biće izvedena predstava „Kanjec filjma“, po tekstu dr Vere Cenić, u dramatizaciji Tijane Grumić i režiji Juga Đorđevića, u produkciji domaćeg pozorišta.

Takmičarski deo festivala počinje predstavom „Kod večite slavine“ u režiji Sonje Petrović i po tekstu Momčila Petrovića u izvođenju ansambla SNP i Centra za razvoj virtuelne kulture iz Novog Sada. Predstava „Ričar treći“ po tekstu Vilijama Šekspira u režiji Dejana Projkovskog izvešće ansambl Novosadsko pozorište, Ujvideki sinhazi iz Novog Sada. Narodno pozorište iz Beograda na ovogodišnji festival u Vranje stiže sa predstavom „Naš razred“ po tekstu Tadeuša Slobođaneka u režiji Tanje Mandić Rigonat.

Makedonski narodni teatar iz Skoplja u Vranju će izvesti predstavu „Neprijatelj naroda“ po tekstu Henrika Ibzena u režiji Nine Nikolić. Za 26. oktobar najavljeno je prvo gostovanje jedne predstave iz Hrvatske na sceni vranjskog pozorišta u poslednjih pola veka. Teatar Exit dolazi sa predstavom „Realisti“po tekstu Jure Karasa, u režiji Matka Raguža.

Iz Temišvara u Rumuniji stiže predstava po Aristofanovom tekstu „Ptice“ u adaptaciji i režiji Kokana Mladenovića, koju će izvesti glumci Pozorišta „Čiki Gergej“. U čast nagrađenih nastupiće ansambl Narodnog pozorišta „Toša Jovanović“ iz Zrenjanina sa predstavom „Štaće biti sa svima nama“ po tekstu, i režiji Borisa Liješevića i dramatizaciji Fedora Šilija.

„Za ovogodišnju internacionalnu produkciju ovog festivala, koja će se po prvi put desiti u Vranju odgledao sa sedamdesetak predstava i odabrao ono što zaokružuje i ovogodišnji slogan festivala koji iz godine u godinu postojaje sve teatarski značajniji u Srbiji i posle Sterijnog pozorja i BITEF-a, festivala koji se prepoznaje. Žao mi je što iz nekih razloga nismo uspeli da ove godine u Vranje dovedemo velelepnu predstavu „Bura“ koju u režiji čuvenog Boba Vilsona u produkciji Narodnog pozorišta iz Sofije, kao i jedno ostvarenje HNK-a, ali biće prilike i za nekog narednog puta“, rekao je na konferenciji za novinare Slobodan Savić, selektor festivala.

Gradonačelnik Vranja dr Slobodan Milenković, rekao je da je ovogodišnji budžet po prvi put internacionalne pozorišne konkurencije na „Borinim pozorišnim danima“ ukupno sedam miliona dinara. On je odbio da komentariše pitanje novinara Danasa, kako ocenjuje to da je međunarodno pozorišno dešavanje od strane Ministarstva kulture Srbije na projektno konkursu podržano sa samo 800.000 dinara.

Iako nisu saopštena imena članova žirija koji će ocenjivati predstave i dodeljivati nagradeu tri konkurencije, selektor Slobodan Savić je rekao da će i ove, kao i prošle godine on biti internacionalan. Njega će činiti pozorišni radnici iz Hrvatske, Srbije, Severne Makedonije i Crne Gore sa „kojima je u kontaktu“. Direktor vranjskog teatra Nenad Jović, ukazao je na činjenicu da se iz godine u godinu „povećava broj respektabilnih predstava koje dolaze u Vranje, a ove godine to je poseban izazov jer će tu biti i predstave iz okruženja, što do sada nije bio slučaj kada su u pitanju „Borini pozorišni dani“.

Bonus video: Posle deset godina ponovo se igra predstava Prst u Hartefaktu

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar