„Oaza“ Ivana Ikića najbolji film 49. Festa

Kultura 16. maj. 202121:58 > 22:03
Podeli:
Ivan Ikic nagrada "Beogradski pobednik" za najbolji film "Oaza" Fest zatvaranje
Reditelj Ivan Ikić dobio je nagradu "Beogradski pobednik" za najbolji film Festa za ostvarenje "Oaza"; Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

Dodelom nagrada Beogradski pobednik i projekcijom dokumentarnog filma "Kreka: Lovac na snove" Slobodana Ivetića večeras je završen 49. Fest. Priznanje za najbolji film pripalo je "Oazi" u režiji Ivana Ikića.

Prema odluci žirija, čiji su članovi bili glumci Igor Đorđević i Dubravka Kovjanić i reditelji Ines Tanović, Dane Komljen i Zaharijas Mavroidis, najbolje ostvarenje Glavnog takmičarskog programa 49. Festa je film „Oaza“ srpskog reditelja Ivana Ikića.
Film koji prati živote u Instituciji za mlade sa posebnim potrebama u Sremčici i u kojem su glavni glumci naturščici, nagrađen je „za jedinstveno i emotivno iskustvo koje snagu filma pronalazi u dalekosežnoj i goljenoj empatiji“.
Ivan Ikić nagradu je posvetio glumcima koji su prisustvovali premijeri filma u petak ali večeras nisu bili sa filmskom ekipom.
– Oni će biti jako srećni zbog ovoga – poručio je Ikić.

Njegov film dobio je i Nagradu filmskih kritičara „Nebojša Đukelić“ za najbolje ostvarenje iz regiona prikazano u svim programima Festa.

U žiriju su bili Vlastimir Sudar, Miroljub Stojanović i Daniel Rafaelić.

„U sećanje na jednu od najvažnijih figura u promociji filma kao kulture na ovim prostorima, Nebojšu Đukelića, o kojem je žiri sa velikim poštovanjem i uvažavanjem razmišljao dok je pokušavao da nađe odgovarajuće parametre da oceni filmove u vrlo izuzetnoj konkurenciji, akcenat smo stavili na inovaciju i originalnost, i u filmskom govoru i u izboru tehnike. Vodeći se pristupom da treba nagraditi proširenje prostora savremene filmske umetnosti, žiri je doneo jednoglasnu odluku da nagradi vrlo smeo i vešto realizovan i jedan od najautentičnijih filmova u proteklih nekoliko godina“ poručili su članovi žirija.

Nagradu za režiju dobio je nemački autor Oskar Reler za film „Enfant Terrible“, kako je žiri obrazložio,  „za izvanredan i inventivan rediteljski prikaz koji nas vodi kroz stvaralaštvo Rajnera Vernera Fasbindera brišući granice između života i filma“.

Najbolja glumica Glavnog takmičarskog programa je Lana Barić koja u filmu „Tereza37“, po sopstvenom scenariju, tumači Splićanku zarobljenu u učmalom braku. Nagrađena je „za hrabru, temeljnu kreaciju žene u potrazi za slobodom“.

Lana Baric nagrada za najbolju zensku ulogu Fest zatvaranje
Lana Barić nagrađena za najbolju žensku ulogu; Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

– Prije svega htjela bih zahvalit Festu. Znam da su vremena jako teška i da nije bilo lako realizirat festival uživo. Svaka vam čast, hvala što gledamo filmove uživo, u kinu.

Dobili smo jako puno nagrada za ovaj film, ali ja nisam dobila za glumicu tako da sam zapravo presretna. Kaže Jugoslav (Pantelić) „Hvala što si došla“, mislim se, „Niste me mogli spriječit! Doletila bih ovdje na letećem ćilimu“ – poručila je Lana.

Nikola Đuričko dobio je nagradu za najbolju mušku ulogu u filmu „Živ čovek“ Olega Novkovića, „za jedinstevni glumački izraz kojim nas vodi kroz katarzu glavnog lika koristeći ceo glumački habitus od suptilnih sredstava sve do unutrašnjih tektonskih promena, smrti i njene pobede“.

– Hvala svima što Fest postoji i što je opstao da postoji jer su se generacije ovde zaljubljivale u film, ja sam jedan od tih.

Hvala žiriju što je prepoznao moju izuzetnost (smeh), hvala Mileni, Olegu, Urošu i Ljilji što su mi pružili priliku i hvala dragim kolegama sa kojima igram u filmu, bez njihove igre ne bi bilo ni ove nagrade – izjavio je Đuričko.

Nikola Djuricko nagrada za najbolju musku ulogu u filmu Ziv covek i Dubravka Kovjanic
Nikola Đuričko -nagrada za najbolju mušku ulogu u filmu „Živ čovek“; Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

Braća Fabio i Damjano Dinoćenco nagrađeni su za scenario za film „Tamna bajka“, priču o deci u predgrađu Rima.
Žiri ih je nagradio „za kohezivnu sintezu pripovednaja u ansamblu, njegov upečatljiv prikaz italijanskog predgrađa i dirljiv komentar stvarne prirode dramaturgije“.

Braća su se zahvalila publici video porukom:

– Hvala iz sveg srca na našem jezivom engleskom. Hvala Beogradu na divnoj nagradi koja nam je poput velikog, prijateljskog zagrljaja. Napisali smo ovaj scenario kada smo imali 19 godina i on je poput povratka u prošlost, veoma slatko i driljivo. Živimo u užasnim vremenima. Jedan od razloga što nismo tu sa vama jeste zbog Kovida. Nažalost, bili smo u kontaktu sa nekim prijateljima, snimali smo film i bilo je mnogo ljudi. Ali, dobro smo, bezbedni smo, montiramo naš treći film koji ćemo predstaviti u vašoj lepoj zemlji – rekao je jedan brat Dinoćenco, dok je njegov blizanac dodao:

– Stvarno osećamo povezanost sa vašim neverovatnim gradom. Nama je Beograd početak mnogo toga, on je deo naše duše. Nikad nismo posetili Beograd ali uviđamo mnogo sličnosti između naše istorije i istorije vaše zemlje. Zaista se nadamo da ćemo biti sa vama sledeće godine uživo.

Nagrada za najbolji debi dodeljena je turskom reditelju Erdžanu Kesalu za film „Potencijalni kandidat“, rađen u tursko-srpskoj koprodukciji.
Žiri je nagradio film o kandidatu za gradonačelnika „za precizan, živopisan i britak prikaz glavnog lika, njegovog miljea i savremene političke korumpiranosti“.

– Veoma smo srećni zbog vesti iz Beograda. To što smo dobili nagradu za prvi film daje nam odgovornost i želju da napravimo još bolje filmove. Srbija i Beograd imaju izuzetno i posebno mesto u mom životu. Rođen sam u malenom mestu u srcu Anadolije. Prva ozbiljna knjiga koju mi je otac poklonio bila je „Na Drini ćuprija“ Ive Andrića. Mnogo godina kasnije kada sam bio na Kustendorfu sa svojim prijateljem, režiserom kao gost Emira Kusturice na projekciji filma „Bilo jednom u Anadoliji“ Emir mi je poklonio istu knjigu kad smo odlazili. Uvek se setim toga. Imam utisak da smo ljudi sa istog podneblja. Smatram da delimo istu muku, istu tugu, isti smisao za humor, nadu – poručio je reditelj Erdžan Kesal u video snimku, zahvalivši se Filmskom centru Srbije i srpskim producentima Dimčetu Stojanovskom i Stefanu Orlandiću.

Najbolji film sporednog takmičarskog programa, „Fest fokus“, je rumunsko ostvarenje „Polje maka“ Eudžena Žebelanua.
Žiri programa nastalog iz potrebe festivala da dodatno skrene pažnju na autorska ostvarenja koji svojim hrabrim izrazom i izborom teme to zaslužuju činili su reditelji Katarina Koljević i Darko Nikolić i glumica Isidora Simijonović.
Oni su nagradili priču o rumunskom policajcu homoseksualcu za „precizan i suptilan rediteljski izraz kojim se ističe snažan glumački postupak“.

Isti film dobio je i nagradu Festivala Merlinka za najbolje ostvarenje u programu Festa sa LGBTQ tematikom. Žiri u sastavu: Predrag Azdejković, Dragan Jovićević i Milan Aranđelović odlučio je da nagradi ovu „izuzetno precizno ispričanu priču o homoseksualcu i njegovoj borbi za opstanak u represivnom društvu“, koja je istovremeno „i demistifikacija mačizma patrijarhata, ali i suptilan a britak komentar pozicije jedne zemlje istočnog bloka u Evropskoj uniji danas“.

„Politikinu“ Nagradu „Milutin Čolić“ za najbolji film iz domaće produkcije prikazan na Festu dobio je Nemanja Ćeranić za film „Lihvar“.

Članovi žirija: filmska kritičarka Dubravka Lakić i reditelji Goran Radovanović i Mladen Đorđević „prepoznali su izuzetan rad sa naturščicima, angažovano posmatranje društvenih problema i smeštanje radnje i celokupne produkcije izvan glavnog grada u funkciji demetropolizacije srpske kinematografije, za autentičan i osvežavajući pristup žanru kriminalističke drame sa veštim korišćenjem rešenja koje spadaju u domen autorskog filma“.

Nemanja Ceranic dobitnik nagrade dnevnog lista Politika Fest zatvaranje
Goran Radovanović, Mladen Đorđević, Nemanja Ćeranić i Dubravka Lakić; Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

– Hvala Festu i žiriju koji su prepoznali naš trud i enegriju koja dolazi isključivo iz ljubavi prema filmu. Zahvaljujem se i divnoj ekipi koja je radila film za vreme pandemije u jako teškim uslovima i opštini Inđija koja je podržala ovaj projekat kako bih ja mogao da snimim svoj debitantski film – izjavio je Nemanja Ćeranić.

Miljen Kljakovic Kreka Fest zatvaranje
Miljen Kreka Kljaković; Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

Počasnog „Beogradskog pobednika“ za izuzetan doprinos filmskoj umetnosti večeras je dobio scenograf Miljen Kreka Kljaković.
– Ovo je jedna značajna i vrlo važna nagrada u mojoj karijeri kojoj sam bio posvećen svih ovih 45 godina. Zahvaljujem se svima koji su mi pomogli da ostvarim ono što sam ostvario, zahvaljujem se svima onima koji su još uvek među nama a kojih više nema, zahvaljujem se Festu na ovoj lepoj i važnoj nagradi – poručio je Kljaković.

Dokumentarcem „Kreka: Lovac na snove“ Slobodana Ivetića, svečano je zatvoren festival.

Tokom ovogodišnjeg Festa, od 7. do 16. maja, prikazano je 86 filmova, od čega 76 premijerno. Kroz pet bioskopskih sala prošlo je preko 20.000 gledalaca.

PostFESTum, revija 33 naslova iz redovnog programa, biće održana od 17. do 23. maja u Domu omladine i Sinepleksu Ušće.

Komentari

Vaš komentar