Foto: TANJUG/AP Photo/Chris Pizzello

Danijel Kvan i Danijel Šajnert, poznatiji kao The Daniels, duo koji stoji iza naučno-fantastične komedije "Sve u isto vreme", osvojili su glavnu nagradu na dodeli DGA nagrada Američkog saveza reditelja u subotu uveče. Postali su treći rediteljski duo koji je ikada pobedio.

„Sve u isto vreme“ (Everything Everywhere All At Once) takođe je apsolutni favorit za Oskara (ceremonija 12. marta) jer vodi sa 11 nominacija. Zanimljivo je da su Danijelsi pobedili Stivena Spilberga, koji drži rekord po broju nominacija i pobeda, sa 13, odnosno tri. Spilberg se borio za svoj četvrti trofej, za poluautobiografskom dramom „Fabelmanovi“.

– Ovo je bila neverovatna godina za naš mali film koji nekako nastavlja svoj put – rekao je Kvan, kojem je ovo bila prva nominacija za DGA nagradu za filmske stvaraoce.

DGA glasačko telo broji oko 19.000 članova, a tokom svoje 75-godišnje istorije, ove nagrade su bile najpouzdaniji barometar za Oskara za najbolju režiju. Samo osam pobednika DGA nije uspelo da ode sa Oskarom, a poslednji je Sem Mendes („1917“), koji je izgubio od Bonga Džuna Hoa („Parazit“) 2020, podseća „Varajeti“.

Foto: TANJUG/AP Photo/Chris Pizzello

Izvršni producent i reditelj „Euforije“ Sem Levinson osvojio je nagradu za dramsku seriju.

– Ne mogu biti zahvalniji na mogućnosti da radim svoj posao i da to neko prepozna kao dobro – rekao je Levinson. Ovo je takođe, bila njegova prva nominacija za DGA nagradu – i prva pobeda.

Bil Hader je osvojio nagradu za komičnu seriju za režiju epizode „710N“ u „Barry“, ali nije bio prisutan na ceremoniji. Ovo je njegova treća nagrada DGA, za istu kategoriju 2019. i 2020. godine. U kategoriji ograničenih serija/TV filmova, Helen Šaver je pobedila za „Station Eleven“. U kategoriji „Theatrical feature film“, koja je ove godine preimenovana u čast legendarnog filmskog reditelja Majkla Apteda, nagradu je osvojila rediteljka filma „Aftersun“ Šarlot Vels.

Veče je počelo tako što je rediteljka filma „Fire of Love“ Sara Dosa osvojila nagradu za najbolji dokumentarac. Bila je to njena prva nominacija i prva pobeda na DGA nagradama.

Predsednica DGA Lesli Linka Glater otvorila je dodelu nagrada ukratko govoreći o statusu reditelja i predstojećim pregovorima oko ugovora sa savezom gradskih filmskih studija:

– U ovom stalno promenljivom, komplikovanom i ponekad neprijateljskom okruženju za kreativne ljude u našoj industriji – posvećeni smo cilju da obezbedimo da se kreativna izvrsnost i ekonomska stabilnost nastave kako biste mogli da ostvarite svoju viziju. I mogu vam garantovati jednu stvar – DGA će se pakleno boriti da zaštiti budućnost naših reditelja i njihovih timova – rekla je i dodala:

– Kasnije ovog proleća, vratićemo se za sto. I budite sigurni – bićemo spremni. Sve se svodi na sledeće: svi smo mi partneri u ovom poslu. Partneri. Što znači pregovaranje o novom ugovoru koji nastavlja da tretira naše članove pošteno i sa poštovanjem, koji prepoznaje i nagrađuje naš vitalni doprinos ovoj industriji bez obzira na to kako se razvija, koji jača naš zajednički interes za izgradnju zdravog, živog, stabilnog poslovanja koji će zabaviti i inspirisati publiku širom sveta. DGA je spreman da se bori za odličan dogovor kako bi zaštitio budućnost reditelja i njihovih timova – i to je upravo ono što ćemo postići!

Robert Fišmen dobio je nagradu za životno delo za TV režiju, a Džud Apatov se vratio kao domaćin ceremonije. Događaj, koji je prošle godine ponovo održan uživo, nakon što je bio virtuelni 2021, deo je burnog prazničnog vikenda u kojem se održava večeras i dodela Bafta nagrada.

Celokupnu listu DGA dobitnika možete pogledati ovde.

Bonus video: Dodela Oskara 2022 – Poznate dame na crvenom tepihu 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar