Ivan Blagojevic
Ivan Blagojević Foto:Nemanja Jovanović/Nova.rs

Festival Nišvil biće održan, posle jednogodišnje pauze, od 5. do 15. avgusta na Niškoj tvrđavi, saopštili su organizatori na današnjoj pres konferenciji.

Nišvil će biti održavati pod sloganom „Step Back“ i publici ponuditi 150 koncerata na nekoliko scena, među kojima su nastupi Derila Džonsa, Stenlija Džordana, Gorana Bregovića, ali i pozorišne predstave, filmski samit, striporamu, radionice…

Slogan predstojećeg Nišvila, koji se održava posle jednogodišnje pandemijske pauze (2020. u onlajn formatu, prim.aut.) nije slučajno odabran, objasnio je na susretu sa medijima Ivan Blagojević, direktor i osnivač Nišvila:

– To je košarkaški izraz, koji bi mogao ovako da se opiše – da biste izbegli blokadu, morate da skočite korak unazad. Mi smo ove godine dobrano skočili unazad. Budžet je nemilosrdno zakoračio unazad, grad Niš nam je umanjio novčani iznos za 11 miliona dinara, a ministarstva su nam dala mrvice. Mi smo bili najbolje ocenjeni muzički festival na konkursu Ministarstva kulture, ali smo dobili tri puta manje sredstava nego najbolje ocenjeni filmski i pozorišni festivali. Slična je situacija i sa Ministarstvom turizma. Iako smo turistička atrakcija i dobili smo i nagradu „Turistički cvet“, skliznuli smo sa četiri i po miliona na dva miliona dinara, dok je primera radi Lav fest skočio na šest miliona. Ne mislim da ne treba dati sredstva Lav festu ili Paliću, već da i mi treba da imamo makar toliko – ocenio je Blagojević, navevši da Nišvil nije festival zabave, već ozbiljan umetnički festival koji radi i na promociji filma, pozorišta, slikarstva i još doprinosi budžetu Srbije trostrukom cifrom u odnosu na uloženu.

Milan Stankovic SevdahBABY, Ivan Blagojevic, Jovan Micic
Milan Stanković SevdahBABY, Ivan Blagojević, Jovan Mišić Foto:Nemanja Jovanović/Nova.rs

Za Pozorišni festival u sklopu Nišvila za koji su dobili „nula dinara od Ministarstva kulture“, istakao je kako razmišljaju da ga registruju kao fudbalski klub Nišvil džez festival.

– Čini mi se da ćemo tako mnogo lakše zainteresovati sve za ulaganja. Ovako je teško objasniti da mi igramo Evroligu i da smo u top 10 džez festivala Evropske unije, jer će u ovoj državi pre opredeliti novčana sredstva za srpskog fudbalskog ligaša nego za džez.

I dok će predstojeći festival nekako izgurati, iako su bili prinuđeni da otpuštaju zaposlene, Blagojević je upozorio da je naredna godina ključna za Nišvil, jer će se tada znati da li će se festival „zaputiti“ u druge države:

– Imamo ozbiljne ponude da Nišvil premestimo u jednu drugu zemlju. Pokušaćemo da nastavimo sa našim „hodom po džezu“ koji traje već 27 godina ovde, a ako ne, selimo Nišvil drugde!

U glavnom, muzičkom programu, koji traje od 12. do 15. avgusta, umesto ranije najavljenih „Earth Wind and Fire“, koji su otkazali turneju, nastupiće „Džipsi kings“ prvog festivalskog dana. Kao poslasticu ovogodišnjeg Nišvila direktor festivala je izdvojio dolazak nekadašnjeg basiste „Rolingstonsa“ Derila Džonsa.

Pored „Stonsa“ Deril Džons je svirao i sa Majlsom Dejvisom. Uz Džonsa, na sceni Niške tvrđave 12. avgusta pojaviće se Madonin gitarista i bubnjar sastava „Living Colour“. To im je jedini ovogodišnji nastup u Evropi – kazao je Blagojević.

Iz drugog dana glavnog programa izdvojio je nastup čuvenog gitariste Stenlija Džordana koji će se predstaviti sa repertoarom Džimija Hendriksa, s obzirom da je prošle godine obeleženo pet decenija od smrti slavnog gitariste.

Laureat ovogodišnjeg priznanja „Šaban Bajramović“ Goran Bregović sviraće sa svojim „Orkestrom za svadbe i sahrane“ i „Nišvil big bendom“ 14. jula, dok će poslednjeg dana nastupiti Entoni Bi, kao i Tango džez kvartet iz Argentine u tandemu sa Omladinskom filharmonijom „Naisus“ kojim će biti obeležena stogodišnjica rođenja Astora Pjacole.

Dobitnik ovogodišnje Nagrade za životno delo Nišvila je Jova Radovanović, jedan od članova „Sedmorice mladih“, kome će priznanje biti uručeno 11. avgusta u Gradskoj kući u Nišu, a Džon Rajli, jedan od najvećih džez edukatora na svetu održaće u okviru Nišvila radionicu.

Milan Stanković, poznatiji kao Sevdahbejbi, istakao je da mu je čast što će prvi put u karijeri nastupiti na festivalu 13. jula, kao i da će svoju set-listu prilagoditi orjentaciji Nišvila:

– Trudićemo se da se što bolje uklopimo u džez ekipu, jer privatno džez vidim kao vrhunsku muziku. Volim u šali da kažem da ću se u sledećem životu baviti astro-fizikom i džezom – kazao je Stanković.

Milan Stankovic SevdahBABY
Milan Stanković SevdahBABY Foto:Nemanja Jovanović/Nova.rs

Nišvil je pokrenuo i jedan internacionalni muzički projekat, koji je podržan od programa Evropske unije „Kreativna Evropa“. U pitanju je projekat „Rojaze“, odnosno „Romi džeziraju Evropom“:

– U projekat su uključeni, pored Nišvila Francuska i Belgija. Ideja je da mladi muzičari, predstavljajući se na festivalima u ove tri zemlje, promovišu ideju da se romska džez kultura uključi u milje evropske kulturne baštine – objasnila je Jovana Mišić iz francuske organizacije „L`Air des Balkan“.

Ovaj projekat će premijerno biti predstavljen na predstojećem Nišvilu kada će se na sceni naći 24 romska džez muzičara.

Filmski program festivala, pod nazivom Muvi samit (traje od od 8. do 15. avgusta) publici donosi stotinak ostvarenja, a otvoriće ga premijera filma o čuvenom di-džeju i producentu Lorenu Garnijeu „Off the Record“.

Na Nišvilu će se u periodu od 6. do 15. avgusta održavati Džez teatar festival, u okviru kojeg će biti izvedena predstava „Naš odisej“ iz Holandije, brazilski komad „Čudan“, italijanski „Hleb lutke“, „Saliga“ Petra Ristovskog, bugarski „Ljubavni kavez“, albanski „Bluz za alt saksofon“, francuski „Piti Peta Hofen šou“, dok će na zatvaranju festivala premijerno u Amfiteatru Niške tvrđave biti izveden „Fantom opere“ u režiji Ivana Blagojevića.

Na Nišvil će moći da uđu samo oni posetioci koji imaju potvrdu o vakcinaciji ili negativan PCR test na koronavirus. Za one koji to nemaju na ulazu u Nišku tvrđavu moći će da obave brzi PCR test najavili su organizatori festivala.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar