Foto: Ivan Dinić/Nova/Promo

Povodom tekstova koje je juče objavio portal Nova.rs o novčanim sredstvima koje je preko konkursa od države dobila Fondacija Hartefakt, ova organizacija je izdala saopštenje koje objavljujemo u celini.

Tekstovi koji su objavljeni na portalu nova.rs „Fondacija Biljane Srbljanović prošle godine od države dobila 4.325.138 dinara“ i „Kome je sve Maja Gojković dala novac: Još 22.000 evra fondaciji u kojoj radi Biljana Srbljanović“ predstavljaju tendencioznu interpretaciju činjenica i nedopustivo targetiraju Biljanu Srbljanović, Hartefakt, kao i ljude koji se oko njega okupljaju.

U samo nekoliko sati na portalu nova.rs pojavila su se navedena dva teksta, nepotpisanog autora, najpre stavljajući u zabludu čitaoce da je dodeljen novac „fondaciji Biljane Srbljanović“. Takva fondacija ne postoji. Nekoliko sati kasnije nova.rs ispravlja naslove – te ostavlja kao ključnu informaciju da je dodeljen novac „fondaciji u kojoj Biljana Srbljanović radi“. Važno je napomenuti da se oba teksta koriste izveštajima o dodeli sredstava na dva poptuno različita konkursa – jedan iz aprila prošle godine, dok je drugi objavljen juče. Tekst o sredstvima dodeljenim prošle godine na konkursu Ministarstva pravde „Oportunitet“ insinuira da je Hartefaktu dat prostor u kojem se nalazi Hartefakt Kuća.

Nama taj prostor niko nije dao, već smo ga posvećenim radom stvorili u vremenu u kojem postoji jako malo prilika za uspostavljanje novih kulturnih prostora. Novac koji je dodeljen na ovom konkursu je uložen u opremanje Hartefakt Kuće, novog beogradskog prostora za angažovanu umetnost, koji ovog meseca proslavlja godinu dana postojanja. U prethodnoj godini, Kuća je radila sa brojnim umetnicima i umetnicama koji su dobili mogućnost da stvaraju i bave se temama kojima najčešće ne mogu da se bave u drugim kulturnim institucijama. Dok naš rad prepoznaje domaća i međunarodna kritika, portal nova.rs fabrikuje zlurade i vrlo opasne naslove u korist svog profita i dnevno-političkih potreba.

Biljana Srbljanović je redovna profesorka Fakulteta dramskih umetnosti, renomirana dramska autorka i aktivistkinja. Pored toga, ona je urednica programa u našoj Fondaciji. Sramni tekstovi na portalu nova.rs koje prati senzacionalističko objavljivanje podataka i jednako problematična oprema teksta, uključujući fotografije, služe isključivo targetiranju Biljane Srbljanović i predstavljaju nedvosmisleno kršenje profesionalnih i etičkih standarda propisanih Kodeksom novinara Srbije. Ovi tekstovi služe diskreditovanju dostignuća i autoriteta koji Bijana Srbljanović ima u srpskoj javnosti i njenog doprinosa pokretanju dijaloga o važnim društvenim i političkim pitanjima, kao i našem zajedničkom doprinosu afirmaciji stotina mladih umetnika i umetnica koji su deo Hartefakta.

Hartefakt je organizacija koja od svog osnivanja 2009. godine javno objavljuje izveštaje o radu, kao i finansijske izveštaje. Iz njih se može videti da, kao i sve ostale organzacije, Hartefakt redovno konkuriše za sredstva na domaćim i međunarodnim konkursima, uključujući i razne izvore finansiranja od strane Vlade Republike Srbije i drugih institucija. Osim Ministarstva kulture i Ministarstva pravde, Hartefakt finansira i Evropska komisija, Švajcarska agencija za razvoj i saradnju, Nacionalna zadužbina za demokratiju, različite ambasade i fondovi, kao i naša publika, kaže se u saopštenju Hartefakta.

Bonus video: Posle deset godina ponovo se igra predstava „Prst“ u Hartefaktu

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare