Foto:Ministarstvo kulture/Goran Zlatković; Tanjug/Tara Radovanović ; shutterstock

Najviše novca na konkursu Ministarstva kulture za sufinansiranje projekata dobili su Fondacija Hartefakt i Stanica Servis za savremeni ples.

Ministarstvo kulture objavilo je 30. maja rezultate javnog konkursa, raspisanog 1. februara, za dodelu sredstava za sufinansiranje projekata u oblasti kulture i umetnosti koji su podržani kroz međunarodne fondove u 2023. godini.

Podržani projekti odnose se na izdavačke kuće, kulturne centre, državne kulturne institucije, ili nevladine organizacije. Ministarstva kulture odlučilo je da sufinansira 76 projekata, a odbije sedam.

Najveći iznos na konkursu dobila je Stanica Servis za savremeni ples iz Beograda – 2.850.000 dinara ili malo više od 24.000 evra. Obrazloženje je da su u pitanju projekti za razvoj savremenog plesa, koreografije, ravnopravnosti polova u izvođačkoj umetnosti, i pružanju podrške starijim plesačima.

Međutim, ono što upada u oči jesu velika sredstva koja su dodeljena Fondaciji Hartefakt iz Beograda, čija je programska savetnica i urednica Biljana Srbljanović.  U pitanju je iznos od 2.600.000 dinara ili nešto više od 22.000 eura. Podsetimo, ta fondacija je ove godine na osnovu rešenja Vlade Srbije i predloga Ministarstva pravde o dodeli sredstava prikupljenih po osnovu odlaganja krivičnog gonjenja, već dobila 4.325.138 dinara, odnosno oko 37.000 evra

A na konkursu Ministarstva kulture novac im je dodeljen za ukupno četiri projekta, koji su, kako je komisija obrazložila, vezani za razvoj mlade čitalačke publike, kreativnog pisanja, stvaranje generacije novih mladih dramskih pisaca, proučavanje razlolikosti kulturnih identiteta i nove pristupe komunikaciji kulturnih događaja ka publici.

Iznos od 1.000.000 dinara, ili 8.500 evra, dobio je Fond B92, na čijem se čelu Upravnog odbora nalazi Veran Matić. Komisija u ovom slučaju pominje da je u pitanju projekat koji “razvija nove forme u radu sa decom i mladima na temu društvenog aktivizma kroz savremenu umetnost.”

Čitaocima će možda biti interesantan i podatak da je podnosilac projekta Gordana Grubješić PR Superstar Culture, dobila 500.000 dinara, ili oko 4.200 evra. Komisija je konstantovala da je u pitanju projekat koji na “kreativan način podstiče očuvanje i promociju tradicionalnih zanata Evrope”.

Među dobitnicima sredstava su između ostalih i Fondacija EXIT (1.000.000 dinara), Nišvil fondacija (800.000 dinara), Udruženje Krokodil (770.000 dinara), Udruženje Bazaart (1.100.000 dinara), Multimedijalni centar Led Art (1.000.000 dinara)…

Udruženja koja nisu dobila nikakva sredstva Ministarstva kulture su: Društvo arhitekata Beograda, Asocijacija Kulturanova iz Petrovaradina i Pozorišno udruženje “Letnji bioskop” iz Kelebije, jer njihovi “projekti nisu odgovorili u dovoljnoj meri kriterijumima za finansiranje“, kako se kaže u rešenju.

Bonus video: Posle deset godina ponovo se igra predstava „Prst“ u Hartefaktu

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare