Scena iz filma Nebesa Foto:Promo/FCS

Internacionalni festival filmske režije Lajf (LIFFE) biće održan od 16. do 21. septembra u Leskovcu, a 14. izdanje ove manifestacije publici će ponuditi najznačajnija regionalna igrana ostvarenja, kao i raznovrstan prateći program, saopštili su organizatori na današnjem susretu sa medijima u Kombank dvorani.

Novi film Srđana Dragojevića „Nebesa“ otvoriće 16. septembra sa početkom od 19 sati 14. Lajf, a tokom pet dana publika će biti u prilici da vidi ostvarenja iz čitavog regiona u izboru umetničkog selektora Bojana Vuletića.

Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

– Uprkos pandemiji ovogodišnji festival sabira 12 igranih filmova u takmičarskom programu, koji su do sada imali značajan uspeh na svetskim festivalima. Regionalna produkcija, uprkos svim problemima, i dalje uspeva da iznedri filmove koji pored autentičnosti komuniciraju sa publikom, pa mogu da kažem da ovogodišnji Lajf ima snažan i atraktivan program koji će, nadam se, biti zanimljiv široj publici – kazao je na susretu sa medijima reditelj i selektor festivala Bojan Vuletić.

Umetnički direktor festivala, reditelj Darko Bajić naglasio je da je smisao leskovačke filmske manifestacije povezivanje kinematografija regiona i Evrope, a ne glamur, dok je direktorka Leskovačkog kulturnog centra, koji organizuje ovu smotru, Sanja Conić napomenula da je Leskovac grad sa više brendova, uglavnom gastronomskih, a da su oni uspeli da i na polju kulture naprave brend.

Darko Bajić Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

Projekciji „Nebesa“ na svečanom otvaranju festivala prethodiće dodeljivanje nagrade „Živojin Žika Pavlović“ za afirmaciju regionalne filmske umetnosti u svetu profesoru i reditelju Goranu Markoviću.

Do kraja festivala publiku očekuje srpska premijera hrvatskog filma „Murina“ Antonete Almat Kusijanović, koja je u Kanu nedavno dobila nagradu za najbolje debitanstko ostvarenje, kao i laureat pulske „Zlatne arene“ – „Plavi cvijet“ Zrinka Ogreste koji je prvi put prikazan pred srpskom publikom na Palićkom filmskom festivalu u julu. U trci za nagradu su i srpski kandidat za Oskara – „Oaza“ Ivana Ikića, kao i „Lihvar“ Nemanje Ćeranića, „Živ čovek“ Olega Novkovića, „Čisto ljudski“ Igora Ivanova, „Sanremo“ Miroslava Mandića…

Festival će biti zatvoren 21. septembra projekcijom filma Milutina Petrovića „Nečista krv – greh predaka“ i dodelom nagrada, a u okviru pratećih programa biće održana predavanja, tribine, predstvljanje dela filmske literature…

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar