Foto: Marko Đoković/BEOGRADSKA FILHARMONIJA

Beogradske muzičke svečanosti, 52. po redu, biće završene večeras u Kolarčevoj zadužbini nastupom Beogradske filharmonije pod vođstvom Hansa Grafa, počasnog dirigenta Hjustonskog simfonijskog orkestra, kada će naš renomirani orkestar izvoditi dela Mocarta, saopštili su organizatori BEMUS-a, CEBEF.

Na završnom koncertu festivala, sa početkom od 20 časova, na repertoaru Beogradske filharmonije pod vođstvom Hansa Grafa biće dela Mocarta: „Figarova ženidba“, uvertira, „Simfonija u A-duru“, K 201 i „Simfonija u De-duru“, K 504 „Praška“, navodi se u saopštenju organizatora.
Hans Graf bio je muzički direktor Hjustonskog simfonijskog orkestra od 2001. do 2013. godine, a od tada nosi titulu počasnog dirigenta ovog orkestra. Takođe je bio muzički direktor Orkestra Mocarteum Salcburg (1984-94), Baskijskog nacionalnog orkestra (San Sebastijan) (1994-96), Filharmonije iz Kalgarija (1994-2002) i Nacionalnog orkestra Akviten iz Bordoa (1998- 2004). Dirigovao je vodećim američkim orkestrima (Klivlend, Njujork, Filadelfija, Los Anđeles, San Francisko, Sent Luis, Pitsburg, Dalas, Detroit i dr.) i ostvario dugu i blisku vezu sa Simfonijskim orkestrom iz Bostona, dok je u Evropi, predvodio Bečku filharmoniju, Bečki simfonijski orkestar, Kraljevski Koncertgebau orkestar, Budimpeštanski festivalski orkestar, Simfonijski orkestar Bavarskog radija, Nemački simfonijski orkestar iz Berlina, Londonsku filharmoniju…
Osnovana 1923. godine, Beogradska filharmonija je danas pozicionirana kao najbolji orkestar u regionu i ansambl koji predstavlja osveženje na međunarodnoj koncertnoj sceni. Prema navodima međunarodnih medija, Beogradska filharmonija je kultni srpski orkestar (Financial Times), jedan od vodećih evropskih orkestara (Independent), orkestar koji gleda samo napred (Washington Post), i ansambl koji sa sobom nosi veliku dozu nasleđa i ponosa (New York Times), podseća se u saopštenju organizatora.


Specifičan imidž, kao rezultat inventivnih umetničkih koncepata i kreativnog marketinga, uticao je na prepoznatljivost orkestra. Tako je Beogradska filharmonija ubrzo privukla mnoga poznata imena klasične muzike, koja su dala svoju podršku njenom daljem razvoju. Među njima se naročito izdvaja višedecenijsko prijateljstvo sa Zubinom Mehtom, koji redovno održava dobrotvorne koncerte sa orkestrom. Beogradska filharmonija je prvi orkestar u regionu, ali i šire, koji započinje svoje koncertne sezone sa kompletno rasprodatim ulaznicama.

Tokom ovogodišnjeg BEMUS-a, koji je počeo 3. novembra nastupom soprana Marije Guljegine, koncerte su održali mađarski pijanista Deneš Varjon, korejska violinistkinja Sojang Jun, uz pratnju pijaniste Maria Heringa, Braća Teofilović, Simfonijski orkestar RTS-a sa Jasminkom Stančul na nastupu na kome je svetsku premijeru imalo delo Isidore Žebeljan „Molitva“.

Takođe, zbog nepovoljne epidemiološke situacije odloženi su ili otkazani planirani koncerti Marte Argerič, Big benda RTS-a sa nemačkim solistima, italijanskog sastava “40 Fingers”, Hozea Kure i Nomus kvinteta.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar